ANALÝZA: OPEC už konečně nakládá s ekonomickou silou ropy opatrně

20.09.2004 | , Reuters
INVESTICE


Rekordně vysoké ceny ropy způsobily, že kartel OPEC nabyl politicky na významu, který nepamatuje od 70. let minulého století. Tentokrát je ale rozdíl v tom, že...

...OPEC má spíše co dělat, aby s politickými změnami držel krok, než že by je utvářel.

Vídeň, Reuters, 14.9.2004 Ceny ropy letos stouply o 35 procent nad 40 dolarů za barel, což připomnělo největším světovým hospodářstvím, jaká ekonomická síla se skrývá v ropě. Strach opět zapletl OPEC do vysoké politiky. Nejenže největší producenti OPEC - Írán, Irák, Saúdská Arábie a Venezuela - zažívají neklidnou politickou situaci, ale je zde i žhavé téma, zda se ceny ropy sníží do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech. V současnosti si ale kartel uvědomuje, že pokud se ceny ropy vymknou kontrole, bude tím trpět stejně jako země, které ropu spotřebovávají. To je rozdíl proti ropnému šoku ze 70.let, kdy OPEC přes černé zlato záměrně ovlivňoval politické dění.

"V 70.letech experimentovali s mocí. Zkoušeli, nakolik mohou využít ropu jako politický nástroj," řekla Rosemary Hollisová, která na Královském institutu mezinárodních záležitostí v Londýně vede program Střední východ. "Jejich dnešní činy odrážejí ponaučení ze 70.let, že mají omezený vliv."

Hlavním ponaučením je, že když OPEC zvedne ceny moc vysoko, uškodí si, neboť zbrzdí poptávku a povzbudí dodávky ropy konkurentů. V roce 1979 dosáhly ceny ropy po íránské revoluci 80 dolarů, tedy dvakrát vyšší úrovně než dnes, vezme-li se v úvahu inflace. "Tento rok OPEC reagoval hbitěji," uvedla Sarah Emersonová z bostonské společnosti Energy Security Analysis. "Reagovali na Irák, na hrozby v Saúdské Arábii. Museli ubezpečit země spotřebovávající ropu. Podívali se na ropné spotřebitele a uvědomili si, že... jsou obchodními partnery."

VYTVOŘENÍ PODMÍNEK
OPEC v posledních letech vytvářel podmínky pro letošní růst cen ropy, neboť pravidelně snižoval dodávky, aby přidržel celosvětové zásoby na nízké úrovni. Tato politika podpořila pětiletý růst cen ropy, jímž černé zlato podražilo na dvojnásobek ve srovnání s průměrem z 90.let. Letošní růst cen je ale mnohem více výsledkem nečekaného zvýšení poptávky v rozvíjejících se zemích jako Čína a Indie, které "napnuly" dodávky ropy na maximum. Stalo se tak v době, kdy už se mnoho let neinvestovalo do nové produkce. OPEC byl schopen dodat na trh další objemy ropy, ale ceny nešly dolů. "OPEC po velkou část roku neměl nad trhem žádnou kontrolu - tahounem byla finanční komunita," řekla Emersonová.

Kartel, který jedná ve středu ve Vídni, to bude mít obtížné. Z politického hlediska bude v sázce hodně zejména v příštích dvou měsících. Vrcholit totiž budou americké prezidentské volby, o jejichž výsledku se může rozhodnout až na cílové pásce. OPEC se musí snažit zabránit ještě většímu růstu cen ropy i jejich kolapsu a současně se musí snažit, aby nebyl nařčen, že chce ovlivnit volební výsledek.

POLITICKÉ POŽEHNÁNÍ
Méně politizovaný a více technokratický přístup, který OPEC praktikoval v posledních letech, nemusí mít ale dlouhého trvání. Potřeba ropy produkované kartelem OPEC a důležitost politických rozhodnutí s tím souvisejících mohou vzrůst, jak budou Čína a Indie expandovat. "Spojeným státům poroste konkurence ze strany strategických hráčů, pokud se týče zajištění přístupu k ropě," řekli analytici společnosti PFC Energy.

Členové OPEC, kteří mají své vlastní politické problémy, určitě uvítali letošní peníze spadlé do klína, jež jsou pro ně politickým požehnáním. Vysoké příjmy mimo jiné zabránily hospodářským nepokojům v arabském světě, kde je v průměru 15ti procentní nezaměstnanost. "Vysoké ceny ropy jsou podstatné pro to, aby byl saúdský režim schopen dostat se z politického a ekonomického bahna, vytvářet pracovní místa a financovat nákladné reformy trhu práce," uvedla společnost PFC.

Konjunktura ropného trhu možná pomohla venezuelskému prezidentu Hugovi Chávezovi k vítězství v srpnovém referendu. Venezuela je možná tím členem OPEC, který nejvíce tlačí na pilu, co se týče cen ropy. Vysoké ceny ropy by též mohly posílit vyjednávací pozici Íránu, pokud dojde příští rok ke konfrontacím se Spojenými státy ohledně jaderných inspekcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE