Eskalace napětí na Krymu může vést k růstu cen řady komodit

13.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Překvapivý vývoj ukrajinsko-ruských vztahů po svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče znatelně zvyšuje geopolitické riziko. Ohrožena je nejen bezpečnostní stabilita v regionu, ale také v poslední době relativně dobré rusko-americké vztahy.

Obchodní sankce vůči Rusku by mohly značně destabilizovat světové trhy s klíčovými komoditami, kterými disponuje Ruská federace, jako například ropa, palladium nebo pšenice. Stejně tak další politická a ekonomická destabilizace Ukrajiny by mohla vést k ohrožení exportu obilnin z „obilnice světa“. Některé komodity jako palladium nebo pšenice již prokázaly, že jsou na dění v regionu značně citlivé. O jiné komodity jako je tradičně ropa a zlato je zvýšený zájem v době geopolitických krizí.

Politická situace

  • Ukrajina ani valná většina mezinárodní společenství nerespektuje právo Krymu na odtržení na základě referenda, které se koná 16. března.
  • Ruský prezident Vladimir Putin nařídil provést náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku. Ukrajinská armáda na začátku března mobilizovala.
  • Ukrajina čelí státnímu bankrotu a možnému rozdělení země.
  • Krymská domobrana za pravděpodobné asistence ruských speciálních jednotek přebrala kontrolu nad klíčovými body na Krymu včetně letišť a hraničních přechodů.

Poslanci Autonomní republiky Krym hlasovali 6. února v poměru 78:3 o přijetí zákona, kterým se Krym odpojí od Ukrajiny a přidá se k Ruské federaci. Rozhodnutí má potvrdit referendum. To se má konat již 16. března, tedy o dva týdny dřív, než bylo původně plánováno. V souvislosti s tímto datem není vyloučena eskalace konfliktu. Ukrajinské jednotky na poloostrově se odmítly vzdát a opustit ostrov. Krymská domobrana pravděpodobně za asistence ruské armády mezitím zaminovala pohraničí. Ukrajinská armáda mobilizovala již na začátku měsíce svojí armádu a i ruská armáda je v pohotovosti. Moskva podle zpráv ze serveru Defense Update reagovala na vyslání raketového torpédoborce USS Truxtun s řízenými střelami do Černého moře vysláním systému protilodních střel Bastion do Sevastopolu. Spojené státy současně posílily svojí vojenskou přítomnost v Polsku. Komentátoři považují situaci za nejvíce nebezpečnou geopolitickou událost od konce studené války.

Zahraniční komunita odmítá uznat výsledky krymského referenda s tím, že nemá oporu v ukrajinské ústavě. Otevřenou podporu Rusku v postupu na Krymu vyslovila pouze Indie. Zbytek mezinárodní komunity je buď zdrženlivý, nebo podporuje uvalení sankcí. O společném postupu ohledně sankcí se o víkendu radily hlavy USA a Francie. USA zvažují zmražení majetku ruských občanů. Ruská strana kontrovala tím, že projednala možnosti konfiskace majetku amerických občanů v Rusku. Kromě eskalace krize na Krymu hrozí také destabilizace nebo dokonce rozdělení celé Ukrajiny. Ta se dělí na chudší prozápadní část a bohatší pro-ruskou část. Prezidentské volby na Ukrajině mají být 25. května a čeká se na vyhlášení parlamentních voleb.

Další vážný problém je ekonomická destabilizace Ukrajiny, která není schopná platit svoje závazky vůči Rusku. Celkový dluh Ukrajiny ke Gazpromu za dodávky plynu se blíží 2 miliardám dolarů. Země potřebuje do konce roku splatit 10 miliard dolarů státního dluhu. Rusko bude moci Ukrajině okamžitě poskytnout 2-3 miliardy. Evropská komise tvrdí, že Ukrajině poskytne 15 miliard dolarů ve finanční pomoci. Američané slibují pomoc ve výši jedné miliardy.

Celou analýzu si můžete stáhnout níže.

Zdroj: Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE