Duben: Měsíc komoditních měn

10.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V případě, že zvažujete koupi komoditních měn, mezi něž se řadí australský, kanadský a novozélandský dolar, tak byste váš jarní nákup neměli zbytečně odkládat. Měsíc duben je totiž za posledních 10 let obdobím, kdy mají tyto měny nejlepší výkonnost.

Pro upřesnění, pojmenování komoditní měny je odvozeno od charakteristického znaku hospodářství zemí, jimž tyto měny přísluší, kterým je vysoká závislost národní ekonomiky právě na exportu komodit.

Pro rychlé srovnání jsme si pro vás připravili tabulku, v níž můžete vidět, jak si vedly měnové páry AUD/USD, NZD/USD, CAD/USD v měsících duben a květen za posledních 10 let. Tabulka níže jednoznačně preferuje nákup jak komodit, tak i komoditních měn v dubnu nežli v květnu.

Australský dolar (AUD) si za posledních 10 let připsal v dubnu v průměru zisk 1,79 procenta vůči americkému dolaru (USD). Duben byl z hlediska historického srovnání přínosným měsícem i pro novozélandský dolar (NZD), který má průměrnou výnosnost v tomto měsíci 1,45 procenta.

Duben je kladným měsícem i pro kanadský dolar (CAD). Ten za posledních 10 let v průměru vůči USD posílil až o 2,22 procenta (pozor v tabulce je znaménko mínus, protože u měnového páru USD/CAD je prvním v pořadí americký dolar). Podíváme-li se do stejných srovnávacích statistik o měsíc později, tak v květnu to už s komoditními měnami příliš růžově nevypadá. AUD oslabil vůči USD v průměru o 3,78 procenta, NZD vůči USD ztratil v průměru 1,05 procenta a pro „kanaďana“ byl květen z historického pohledu neutrálním s malým ziskem 0,38 procenta. Z pohledu této 10leté statistiky, kterou jsme si sestavili, je tak výhodnější sázet na posílení komoditních měn v dubnu nežli v květnu.

V souvislosti s vývojem komoditních měn je zajímavé se podívat i na vývoj komodit jako takových. Kompaktní pohled na vývoj tohoto trhu nám nejlépe poskytne komoditní index. My jsme pro tuto studii vybrali komoditní index CRB, který sestavuje společnost Thomson Reuters. Samotný index za posledních 10 let získal v dubnu v průměru 0,61 procenta, zatímco květen byl pro něj v průměru ztrátový (- 1,17 procenta). Zaměřili jsme se i na výkonnost ropy a zlata, jimž v indexu CRB přísluší největší podíly. I pro tyto dvě komodity je měsíc duben mnohem pozitivnějším než následující květen. Sladká americká ropa WTI si za posledních 10 let v dubnu v průměru připsala 2,36 procenta zisku, zatímco v květnu v průměru posílila jenom o 0,76 procenta. Zlato tezi o lepší výkonnosti komodit v dubnu potvrzuje ještě lépe než ropa, protože v tomto měsíci v průměru posílilo o 0,54 procenta, zatímco květen byl pro něj průměrně ztrátový (- 0,64%).

Tabulka: výkonnost komoditních měn (AUD, NZD, CAD) a komoditního indexu CRB v měsících duben a květen za posledních 10 let

komodity_duben_kv__ten.png

Tabulka: výkonnost ropy WTI a zlata v měsících duben a květen za posledních 10 let

wti_zlato_duben_kv__ten.png

 

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE