Březnová statistika podílových fondů

14.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Více než dvě třetiny investičních fondů uzavřelo měsíc březen v zisku*. Negativní vliv na akciové trhy měla politická krize na Ukrajině, která byla příčinou propadů některých burz v první polovině měsíce.

V jejím důsledku pokračovala smolná série ruských akciových fondů. Hlavní index ruské burzy RTS uzavřel měsíc se ztrátou -3,3 %. Relativně hůř se vedlo také akciovým indexům v západní Evropě. Překvapením se naopak stal turecký trh, který nečekaně smazal ztráty, které zaznamenal během prvních dvou měsíců tohoto roku. Dobře se vyvíjely také burzy v Latinské Americe, které investorům často vydělaly více než deset procent. Výrazný růst jsme mohli sledovat také u zemědělských komodit, naopak u zlata jsme po počátečním růstu na počátku roku zaznamenali korekci (pokles o -2,8 %). Pozitivně se na výsledcích řady investičních fondů odrazilo také oslabení české koruny vůči cizím měnám.

V posledních týdnech došlo ke změně přístupu investorů k rozvíjejícím se trhům. Lednové zvýšení úrokových sazeb, ke kterému přistoupila Turecká centrální banka, pomohlo stabilizovat chování turecké měny a zabránilo odlivu zahraničního kapitálu. K oživení turecké burzy pomohl také předpokládaný dobrý volební výsledek vládní strany AKP současného tureckého premiéra. Akciový index turecké burzy získal více než +11 % a právě turecké akciové fondy se objevují v horních patrech březnového žebříčku výkonnosti fondů v čele s HSBC GIF – Turkey Equity A (Acc) (EUR), jehož podílové listy rostly o +17,3 %. Mezi investičními fondy, které uzavřely měsíc s dvouciferným výsledkem, se objevily také indické akciové fondy, které vydělaly průměrně 10,1 % a fondy latinskoamerických akcií s průměrným výsledkem +7,7 %.

20140414_AO_1.jpg

Na opačném pólu se umístily ruské akciové fondy, které ztrácely průměrně -5,6 %. Nejhůře se vedlo fondu KD RUSSIA, o. p. f. A (Acc) (EUR) -8,9 %. Důvody ke spokojenosti nemohou mít ani investoři do fondů farmaceutického a biotechnologického sektoru. Ty v březnu ztrácely průměrně -4,1 %. Nejslabším březnovou investicí se stal investiční fond ESPA STOCK BIOTEC VT (Acc) (CZK) se ztrátou -15,8 %. Navzdory tomu je výkonnost fondů v tomto sektoru za posledních 12 měsíců – průměrně +28,5 % – stále velmi závratná.

20140414_AO_2.jpg

U smíšených fondů se podařilo uzavřít měsíc s kladným výsledkem jen polovině z nich, přičemž rozdíly mezi nimi nebyly velké. Fondy s vyváženou investiční strategií vydělaly průměrně +0,3 % a fondy stabilního růstu +0,2 %. Nejvyššího zisku dosáhlo Konzervatívne portfólio o.p.f. A (Acc) (EUR) +1,5 %. Fondy s dynamickou strategií a aktivní alokací ztrácely v jednotlivých případech -0,04 % a -0,2 %. V minulém měsíci se nejhůře vedlo fondům KD Prosperita, o.p.f. A (Acc) (EUR) a WPP - Global Strategy Risk 14% Portfolio - Class A (Acc) (CZK), jejichž ztráta dosáhla -3 %.

Březen byl úspěšný pro investory na dluhopisovém trhu. Rozhodující většina fondů byla ziskových a často překročila výnos +2 %. Nejvyššího výnosu dosáhly dluhopisové fondy rozvíjejících se trhů, jejichž průměrný výnos dosáhl +2,2 %. Podílové listy Aberdeen Global – Brazil Bond Fund A2 (Acc) (USD) a HSBC GIF – Brazil Bond A (Acc) (USD) dokonce vydělaly investorům více než +4,0 %.

20140414_AO_3.jpg

Druhý měsíc v řadě byly ziskové investice do univerzálních dluhopisových fondů Nové Evropy, jejichž průměrný výnos byl celkem +1,2 % (+0,9 % v únoru). Nejvíce vydělal ten, kdo investoval do fondu AXA RON Fund 2, o.p.f. (RON), a sice +3,3 %. Nejlepším investičním nástrojem denominovaným v domácí měně se s výsledkem +2,2 % stal Conseq Invest - New Europe Bond Fund D (Dis) (Kč).

Ve srovnání s tím o něco hůře dopadly fondy, které investují na tuzemském dluhopisovém trhu a které rostly průměrně o +0,3 %. Mezi nimi byl nejziskovější investiční fond Conseq Invest – Bond Fund B (Acc) (CZK), který získal +0,6 %.

Poznámka: * průměrná výkonnost ve skupinách fondů a výkonnost jednotlivých fondů byly přepočteny na české koruny podle kurzu České národní banky. Výkonnost indexů, které byly zmíněny v textu, je uvedena v měně indexu (v závorce je uveden název příslušné měny).


 

Zdroj:

 AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE