Obliba kvalitní kávy se zvyšuje

15.04.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Průzkum Národní asociace kávy v USA ukázal, že podíl konzumentů gurmánské kávy ve Spojených státech dosáhl 34 procent. V minulém roce dosahoval …

Průzkum Národní asociace kávy v USA ukázal, že podíl konzumentů gurmánské kávy ve Spojených státech dosáhl 34 procent. V minulém roce dosahoval tento podíl 31 procent. Konzumace kávy nižší kvality klesl z loňské úrovně o 4 procentní body na 35 procent. Rostoucí požadavky na kvalitu kávových zrny způsobují spory mezi producenty, pražírnami a obchodníky.

Graf č.1: Podíl spotřeby běžné kávy vůči gurmánské kávě v USA (Zdroj: NCO, ICA, WSJ)
 

Stávající smluvní podmínky pro obchod s kávou v USA jsou staré více než deset let. Zaměstnanci pražíren tehdy často cestovali do tropických zemí, kde se káva pěstuje a vybírali ideální zrna. Výsledkem je, že v případě, kdy dorazí k odběrateli káva nižší kvality, není jasné, kdo za to nese odpovědnost. Zda kupující, který se setkal s pěstitelem, aby vybral zrna nebo obchodník, který kávu převážel nebo sám pěstitel. Členové trhu s gurmánskou kávou tak chtějí změnu původních smluv, na nichž stojí převážná většina severoamerického obchodu s kávou. Chtějí aktualizovat standardy kvality a určit, kdo v řetězci bude odpovědný, pokud dodávka neodpovídá daným požadavkům.

Obchod s kávou byl po celá desetiletí vcelku jednoduchý. Velké pražírny, které produkují malá balení kávy, které dominují v regálech supermarketů, nakupují kávové boby od dovozců. To jsou často velké obchodní firmy. Cena, kterou za kávu zaplatí, závisí na jakostních třídách, původu odkud pochází, jakým způsobem byly boby zpracovány a počtu vadných zrn v určitém množství. Nicméně fungování trhu se změnilo. Zatímco dodávka jednoho typu kávy pro velké komerční pražírny zůstává společná všem, malé nezávislé pražírny nakupují kávu samostatně v malých dávkách po jednotlivých pytlích. Specializované malé pražírny jsou náročné na kvalitu kávy a je pro ně důležitá konkrétní farma nebo či dokonce konkrétní svah.

Většina sporů se řeší za zavřenými dveřmi a týkají se ceny a zpožděných dodávek. Je to z toho důvodu, že kávový průmysl je založený na dobrých vztazích a udržování dobrého jména je zásadní pro udržení zákazníků. Ozývají se i hlasy na vybudování nezávislého panelu odborníků. Ti budou hodnotit kvalitu kávových zrn na stobodové škále, která je používána u gurmánské kávy.

Káva se letošní rok zařadila mezi nejziskovějších komodity. Cena kávy arabiky, obchodované na burze ICE (Intercontinental Exchange), vzrostla od začátku roku již o 81 procent. Za cenovým růstem posledních dnů stojí obavy o úrodu v Brazílii. Ta je nejdůležitějším pěstitelem tohoto typu kávy na světě a nedostatek srážek spolu s vysokými teplotami ženou cenu vzhůru.

Graf č.2: Futures kontrakt na kávu arabiku neočištěný od efektu rolování (Zdroj Colosseum, a.s.)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE