RUBL, JUAN, RUPIE vstupují na scénu, dolar je za oponou

21.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Ruské ministerstvo financí je připraveno k radikálnímu povýšení role ruského rublu ve vývozních operacích a zároveň k snížení podílu dolarových transakcí.

Tato zpráva je z hlediska vnímání síly světových měn poměrně zásadní, protože bude mít negativní dopad na USD a ovlivní RUB, CNY a INR. Zástupci vlády věří, že ruský bankovní sektor je připraven zvládnout zvýšený počet rublových transakcí, citují "hlas Ruska" ruská média.

Podle ruské zpravodajské agentury vláda uspořádala 24. dubna zvláštní setkání s cílem nalézt řešení jak se zbavit dolaru v ruských vývozních operacích. Setkání se zúčastnili špičkoví odborníci z oblasti energetiky, bankovnictví a vládních agentur a řada opatření byla navržena jako odpověď na americké sankce proti Rusku. Následně toto setkání s cílem "de-dolarizace" dolaru v obchodním styku se zahraničními partnery potvrdil první náměstek předsedy vlády Ruské federace, Igor Šuvalov, který uvedl, že nikdo z oslovených expertů a zástupců bank nenašel jakýkoliv problém s plánem vlády na zvýšení podílu rublových transakcí.

20140520_zlatak_1.jpg

Díky dalším ekonomickým sankcím je Rusko nuceno odstoupit od obchodního systému USD a výhradně vstoupit do obchodního systému s Čínou a Indií. Jinými slovy, v příštím týdnu pravděpodobně proběhne událost, která prolomí mnoho ekonomických stereotypů. Uzavření ekonomického "Svatého grálu", tedy dohody o dodávkách plynu mezi Ruskem a Čínou, bude uskutečněno výlučně v RUB (rublech) nebo CNY (yuanech), ne v USD. A to může způsobit změnu vnímání dolaru, jakožto hlavní rezervní světové měny.

20140520_zlataky_2.jpg

Zlato se dnes v 15:30 obchoduje na Londýnské burze za 1291,6 dolarů za unci, stříbro dosáhlo na hranici 19,36 dolarů/unci. Platina a palládium zaznamenávají koncem týdne první výraznější pokles a jsou obchodovány za 1468 dolarů/unci, resp. 818 dolarů/unci. Prezident ECB Mario Draghi naznačil minulý týden, že centrální banka je připravena od příštího měsíce uvolnit další finanční prostředky na podporu ekonomiky eurozóny. Předsedkyně FEDu, Janet Yellen, rovněž navrhla pokračující podporu americké ekonomiky. Proto lze očekávat cenový nárůst spotové ceny zlata i stříbra. Očekáváme tedy rezistenci na úrovni 1310 dolarů/unci. Krátkodobě, v řádech několika pracovních dní, může být zlato podpořeno na úroveň 1280 dolarů/unci. U stříbra je situace velmi podobná, krátkodobě může být stříbro podpořeno až na hranici 19 dolarů/unci. Střednědobý výhled posouvá stříbro do rezistence 20,3 dolarů /unci. Cenový vývoj palládia a platiny bude silně závislý na produkčních datech z jižní Afriky.

Autor příspěvku pracuje ve společnosti Zdroj: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Štítky:

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE