Akcie letí dál nahoru, investoři jásají…

27.05.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Dopolední obchodování v Evropě bylo velmi klidné, protože americké burzy byly včera uzavřené a ani z Asie nepřišly žádné nové podněty. Optimismus na trhy přináší jednak přesvědčení, že politická situace na Ukrajině se uklidňuje a jednak i zprávy z probíhajícího diskuzního fóra pořádaného ECB, ze kterého trhy vyvozuji reálnou možnost intervence ECB ve prospěch oslabení EUR.

Investoři se vzhledem k absenci jakýchkoli impulzů z Evropy soustředili na makrodata ze Spojených států, a to zejména na objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben. Trhy potěšil růst o +0,8 %, protože konsenzus očekával naopak pokles o -0,7 %. Navíc byly výrazně revidovány směrem nahoru i údaje za březen (+3,6 %).

Index pražské burzy PX uzavřel na 1009,25 bodech a v souladu s ostatními burzami přidal mírných 0,24 %. Díky pokračujícímu pozitivnímu sentimentu pokračovala v růstu Erste Bank, která zakončila na 682,20 Kč (+2,23 %). Společnost VIG, která dnes reportovala dobré kvartální výsledky, zakončila obchodování překvapivě v mírné ztrátě -0,09 % na 1060,- Kč.

Aktuální hodnota německého indexu DAX je v 16:30 hod. 9.939 b. (+0,41 %) a amerického indexu S&P500 je 1.911,08 b. (+0,55 %).

Předpokládám, že dobrá nálada trhům ještě chvíli vydrží. Zejména evropské akcie mají, kam růst. Doporučil bych investorům revidovat portfolia, realizovat i nějaké zisky a podívat se po podhodnocených akciích, třeba z finančního sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE