200denní průměr všude, kam se na měnovém trhu podíváš

02.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Prostý 200denní klouzavý průměr vyjadřuje průměrnou zavírací cenu finančního aktiva za posledních 200 dní, přičemž aplikuje stejnou váhu na všechny ceny ve sledované časové řadě.

Průměr počítán za takhle rozsáhle časové období (200 dní) reprezentuje dlouhodobý cenový trend. Je pak zajímavé, když nastane na trhu situace podobné té aktuální, kdy několik finančních instrumentů najednou testuje právě 200denní prostý klouzavý průměr, protože právě on mnohdy působí jako důležitý „support“ nebo „rezistence“, jejíž odmítnutí nebo naopak překonání předepisuje další směr vývoje ceny.

USD/JPY

Měnový pár amerického dolaru vůči japonskému jenu (USD/JPY) testoval předchozí týden 200denní průměr, jež nebyl schopen napoprvé nepřekonat. USD/JPY již delší dobu konsoliduje uvnitř symetrického trojúhelníku, jehož překonání rozhodne o dalším středně až dlouhodobějším pohybu. Nicméně jak je vidět z grafu, dokud bude měnový pár USD/JPY konsolidovat uvnitř trojúhelníkové formace, tak s 200denním průměrem se podle všeho ještě několikrát popere. O pohybu USD/JPY nyní rozhodují nejen zprávy z Japonska (potenciální dodatečné monetární stimuly, reakce tamní ekonomiky na zvýšení spotřební daně), ale i z USA, kde výnosy z amerických státních dluhopisů pozitivně koreluje s USD/JPY. Celkově dokud guvernér japonské centrální banky (BoJ) Kuroda nepřislíbí finančnímu trhu další balíček jenů v hodnotě alespoň 2 - 3 biliónů jenů (2 - 3 miliard USD), tak japonský jen bude jenom těžce hledat cestu k vysněnému oslabení.

Graf: Denní graf měnového páru USD/JPY

20140602_bossa_1.jpg

Graf: Srovnání vývoje výnosů z amerických státních dluhopisů a měnového páru USD/JPY

20140602_bossa_2.jpg

EUR/USD

Měnový pár EUR/USD rovněž zaútočil na 200denní průměr, který však na rozdíl od USD/JPY předchozí týden úspěšně překonal. Nicméně eurodolar se o pár dní znovu vrátil k průměru a opětovně ho otestoval, což podtrhuje důležitost tohoto technického indikátoru. Avšak fakt, že EUR/USD i po dalším pokusu souboje s průměrem selhal, potvrdil realitu, že úroveň průměru se pro něj stala najednou silnou hladinou odporu (rezistence). Euro je momentálně pod tlakem kvůli očekávanému snížení všech tří úrokových sazeb na červnovém zasedání Evropské centrální banky (ECB), které se bude konat již příští týden (5.6.2014). Euru směrem na jih nyní dopomáhá i technická formace dvojitého vrcholu. Nicméně bude-li chtít ECB nadále udržet současný klesající trend eura, tak se bude muset hodně snažit a ke snížení sazeb přibalit i nesterilizované nákupy aktiv. Jinak by se mohla zopakovat situace z listopadu 2013 a dubna 2014, kdy euro po zasedání ECB 2 dni oslabovalo, avšak nakonec otočilo trend vůči USD směrem nahoru.

Graf: Denní graf vývoje měnového páru EUR/USD

20140602_bossa_3.jpg

USD/CHF

Měnový pár USD/CHF rovněž atakuje 200denní průměr. Ačkoliv byl na první pokus překonán, tak opětovné testování takto důležitého indikátoru není vyloučeno. Švýcarský frank oslabuje kvůli klesajícím výnosům tamních státních dluhopisů, jež se letos propadly z 1,20 na 0,73 procenta.

Graf: Denní graf vývoje měnového páru USD/CHF

20140602_bossa_4.jpg 

Měnový index amerického dolaru BOSSA USD

Měnový index amerického dolaru BOSSA USD, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru nejen vůči jedné měně, ale vůči koši několika měn (EUR, JPY, GBP, CHF, CAD, AUD) rovněž svádí souboj s 200denním průměrem, který se mu již podařilo překonat. Nicméně vzhledem k důležitosti postavení tohoto indikátoru na poli technické analýzy může ještě dojít k jeho dalšímu otestování. V případě vítězství, se americký dolar opět dostane nad jeho úroveň téměř po 7 měsících, zatímco EUR/USD klesá pod jeho hodnotu po přibližně stejné době. V případě, že měnový index BOSSA USD definitivně porazí 200denní průměr, tak ho podle všeho bude čekat posílení k hodnotě 69,00, po níž by mohlo následovat oslabení.

Graf: Vývoj měnového indexu amerického dolaru BOSSA USD

 20140602_bossa_5.jpg

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE