Komoditní vývoj v květnu

06.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Mezi komoditami v květnu nejvíce posílila měď, americká ropa WTI a palladium. Největší ztráty zaznamenala pšenice, kukuřice a káva Arabika.

Celkově komoditní index RICI oslabil téměř o dvě procenta. Cena palladia posílila na nejvyšší hodnotu od srpna 2011. Důlní společnosti v Jižní Africe se nedohodly s odboráři z řad horníků a ti i nadále pokračují ve stávce. Paladium od konce ledna, kdy začala stávka horníků, přidalo na své ceně 13 %. Producenti tohoto drahého kovu vyčíslili ztrátu v objemu 1,9 miliardy USD. Poptávka po palladiu v poměru k výši jeho zásob bude v letošním roce pravděpodobně na jedné z nejvyšších úrovní v historii.

Ačkoliv měď během května výrazně posilovala především v důsledku nízkých zásob na burzách a náznaků oživení čínské ekonomiky, tak cena mědi podlehla výprodeji před očekáváním negativních statistik z americké ekonomiky. Druhá revize HDP vykázala ve čtvrtek první kvartální kontrakci ekonomiky od roku 2001. Masivní propad téměř o 50 dolarů na jedné unci zažilo poslední květnový týden zlato. To opustilo formaci trojúhelníku, kterou formovalo od začátku dubna, což vyvolalo sérii technických výprodejů. Za těmito pohyby stojí nečekaně vysoký růst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, což zvýšilo naděje vkládané do americké ekonomiky. K oslabení zlata však přispělo i určité zklidnění situace na Ukrajině, které nastalo po zvolení nového ukrajinského prezidenta Porošenka.

Poptávka po ropě z kartelu OPEC bude podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) vyšší v druhé polovině roku kvůli nízkým zásobám ropy v rozvinutých zemích. Podle IEA by se měla produkce zvýšit na 30,7 miliónu barelů denně, tedy o 0,8 miliónu barelů denně více než produkoval kartel v minulém měsíci. Produkce OPECu se v dubnu díky zvýšení těžby v Iráku a Saudské Arábii odrazila od pětiměsíčních minim na 29,9 miliónu barelů denně. Očekává se, že kartel ponechá na svojí schůzce 11. června ve Vídni svoje produkční cíle beze změny na úrovni 30 miliónů barelů denně. Poptávka v prvním čtvrtletí letošního roku rostla více, než se očekávalo především v Japonsku, USA, Německu a Velké Británii. Očekává se, že spotřeba ropy vzroste tento rok o 1,4 procenta na 92,8 miliónu barelů denně.

Zemní plyn po sérii ztrát z počátku měsíce nabral opět severní kurz. Zásoby zemního plynu v USA vzrostly v posledním květnovém týdnu o 114 miliard kubických stop. Jedná se o největší nárůst za posledního dva a půl měsíce. Celkový stav dosáhl 1380 miliard kubických stop.

Světová produkce pšenice bude nejspíš letos menší oproti odhadu z minulého měsíce. Důvodem je suché počasí, které zapříčinilo erozi půdy v některých oblastech USA. Celosvětový vývoz této zrniny bude podle údajů Ministerstva zemědělství USA v hospodářském roce 2014-2015 ve výši 694 milionů tun, což je o tři miliony tun méně, než se předpovídalo v dubnu. Světové zásoby se očekávají na konci roku 2014-15 na úrovni 187 milionů tun.

Kukuřice v květnu míří neodvratitelně k největšímu měsíčnímu propadu od června díky osevu v USA, který se úspěšně chýlí ke konci. Američtí farmáři k 25. květnu oseli 88 % všech ploch určených pro kukuřici, přičemž o týden dříve to bylo jen 73 %. Osev v nejdůležitějším státě z hlediska pěstování kukuřice, v Illinois, je hotov dokonce z 95 %. V příštích dvou týdnech je pak očekáváno příznivé počasí, což by mělo pomoci novému osevu se dobře uchytit.

Arabika propadla během posledního květnového týdne na sedmitýdenní minima. V marketingovém roce začínajícím 1. říjnem by měla stoupnout jak produkce Arabiky v Kolumbii, která je druhým největším pěstitelem této odrůdy na světě, tak i odrůdy Robusta ve Vietnamu. To by mělo pomoci doplnit globální zásoby kávy. Ty dostaly tvrdou ránu, když v letošním prvním čtvrtletí sucha poškodila brazilskou úrodu. Brazílie je globálně nejdůležitější pěstitel kávy. Právě kvůli těmto suchům se stále ještě drží cena Arabiky o 59 % výše než na začátku roku.

Tabulka: Změna ceny v dubnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.4.

ropa WTI

3

102,7 USD za barel

zlato

-3,9

1246 USD za oz

měď

3,2

3,13 USD za libru

kukuřice

-10,3

4,65 USD za bušl

pšenice

13

6,27 USD za bušl

káva Robusta

10,6

1937 USD za tunu

vepřové maso

-2,2

120,4 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

 20140606_colosseum.gif

Autor komentáře je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE