Ruský automobilový trh v troskách

18.08.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Současné napětí mezi Ruskem a západními zeměmi má kromě jiného i silný dopad na ekonomiky zúčastněných regionů. Přečtěte si, jak na vypjatou situaci reaguje ruský automobilový trh. Ten jsme zvolili kvůli jeho silné procykličnosti, čímž působí jako velmi dobrý indikátor změn ve vývoji ekonomické aktivity.

Prodeje nových vozů v Rusku oslabovaly již před ukrajinskou krizí. Za loňský rok poklesly prodeje o 5 % y/y, což však bylo vysvětlitelné jako mírná korekce předchozích až dvouciferných růstů. Současné dění však má na apetit spotřebitelů k nákupu nového automobilu silně negativní vliv. Jen za poslední kvartál poklesl tamní trh s novými vozy o 12 % y/y a dle odhadů by se tato situace neměla ve zbytku roku zlepšit, ba právě naopak. Zhoršení vývoje indikují nedávná data, kdy například jen za červenec poklesly prodeje již o 23 % y/y.

Největší propady v Rusku zaznamenal Volkswagen, Chevrolet či tamní jednička Lada. Relativně rezistentní vývoj předvádí Škoda, jejíž prodeje díky novým modelům a velmi nízké srovnávací základně z loňského roku poklesly jen o 1 % y/y. Z evropských automobilek nejvíce sázel a nadále sází na rozvoj ruského trhu Renault, který zde již nyní generuje zhruba 10 % svých tržeb a jeho závislost by měla ještě vzrůst, až spolu s Nissanem kompletně převezme největší ruskou automobilku AvtoVAZ. Pro celý koncern Volkswagen znamenají ruské prodeje zhruba 6 % celkových tržeb, přičemž pro dceřinou Škodu Auto znamená Rusko třetí nejvýznamnější trh.

Příčinou propadu tohoto trhu je jednoznačně současný růst politického napětí mezi Ruskem a západními zeměmi, který zvyšuje ekonomické nejistoty spotřebitelů. Od začátku letošního roku navíc oslabil rubl zhruba o 10 % oproti dolaru, což snižuje kupní sílu Rusů. Nepomáhá ani to, že velká část produkce automobilů je vyráběna přímo v Rusku vzhledem k tomu, že komponenty jsou většinou stále dováženy.

Jestli budou poklesy limitovány pouze do tohoto roku, či se přenesou i do dalších období, záleží na pokračování ukrajinské krize. Jisté však je, že si Rusko bude jen s velkými obtížemi a velmi dlouhou dobu získávat zpět svou pošramocenou pověst a firmy si nyní dvakrát rozmyslí, zda budou v této zemi investovat. Čísla přitom mluví jasně, jen za letošní rok by ze země mohlo odtéci až 200 mld. USD kapitálu, přičemž za loňský rok to byla zhruba čtvrtina těchto prostředků.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE