Nižší úrokové sazby v Číně versus silný dolar

26.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledkem tohoto vztahu je zakotvení ceny zlata těsně pod úrovní 1200 dolarů. Koncem minulého týdne došlo k nečekané události, kdy Čína snížila úrokové sazby a zintenzivnila tak úsilí o podporu této druhé největší světové ekonomiky. Trhy zareagovaly vyšší poptávkou po komoditních kovech, jejichž cenový nárůst částečně narušily až pondělní výsledky silnějšího dolaru.

Rozdílný pohled na vývoj cen komoditních kovů, ale i na vývoj jednotlivých ekonomik a prostředků, které by tento vývoj měly zajistit, je vlastní jak pro západní tak východní ekonomiky.

„Třítýdenní vysoký páteční hit je jen pauzou v sestupném cenovém trendu. Je však pravdou, že komunita spekulantů zareagovala citlivě na páteční data a poptávka po zlatě se zvýšila. Celkový makro obraz se však zatím nemění,“ uvedl analytik ABN Amro Georgette Boele.

A k makroekonomickému vývoji dodává: „Stále očekáváme prudké zvýšení úrokových sazeb v USA v příštím roce a bude to možná rychleji, než trh v současné době očekává.“ To by znamenalo silný tlak na ceny komoditních kovů. Komoditní kovy byly v posledních týdnech pod tlakem silného dolaru a robustních hospodářských vyhlídek USA. Tato data přivedla zlato na 4,5leté minimum na začátku tohoto měsíce.

Analytici "západu" se domnívají, že jestřábí postoj amerického FEDU ve srovnání s politikami ostatních centrálních bank včetně pevnosti dolaru by měly i nadále tlačit zlato dolů.

Švýcarské referendum je za dveřmi

Výsledek referenda zůstává stále otevřený a nejasný, ač nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují, že navýšení zlatých rezerv referendem neprojde, volba v příštím týdnu může být zcela odlišná.

Zlato bude na vzestupu, pokud švýcarští voliči překvapí účastníky trhu a 30. listopadu budou hlasovat ve prospěch zlatého referenda,“ říká Jeffrey Nichols, generální ředitel amerických poradců v oblasti drahých kovů a senior-ekonomický poradce Rosland Capital.

Hlavním cílem referenda je schválení ustanovení, které by vyžadovalo po SNB garanci, že 20 % rezerv centrální banky bude uloženo ve zlatě. Nichols vypočítal, že by bylo potřeba nakoupit 1500 tun zlata a tento nákup by byl pravděpodobně rozložený do 5 let. Lidé z centrální banky a švýcarského ministerstva financí byli od začátku proti referendu, a proto se na trhu spíše neočekává žádná zásadní změna "zlaté politiky" ze strany Švýcarské centrální banky. Hlasovat pro "Ne", tedy být proti zvýšení švýcarských zlatých rezerv, by pravděpodobně nemělo trvalý vliv na cenu kovu. Avšak překvapivé hlasování pro "Ano" by pravděpodobně vyvolalo krátkodobou rallye, které by bylo doprovázeno vyšším dlouhodobým nárůstem ceny zlata.

Predikce na tento týden

Od našeho posledního rozboru se zlato obchoduje na úrovni 1,199.00 USD/Oz. Do konce měsíce listopadu se očekává větší objem nákupu a posílení cenové úrovně na trhu. Podle údajů z předchozího měsíce můžeme pozorovat slabší poptávku ze strany větších hráčů (Čína), což ve většině investorů vyvolalo pocit, že nákup už při hranici 1140 může být předčasný a riskantní. Opak byl pravdou a zlato posílilo. V případě, že cena zlata poruší úroveň 1,194.00 ve vysokém objemu a silné cenové akci, bude testována hranice podpory 1180 dolarů.

Autor: Jaroslav Křůpala, Zlaťáky.cz

Autor článku

Jaroslav Křůpala


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE