Komodity v roce 2015

27.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2014 většině komodit nepřál. V grafu níže vidíme přehled výkonů komodit v loňském roce. Na prvním místě se bezesporu umístila káva se ziskem více než 50 procent. Na druhém místě je dobytek neboli maso, pak nikl, kakao, hliník a pomerančový džus. Všechny ostatní komody byly loni v mínusu v čele s ropou, plynem a bavlnou.

Zlato otevřelo loňský rok na úrovni 1 235 USD za unci, což je hodnota, u níž se obchoduje i v polovině ledna 2015. Cena zlata se za předchozí rok tedy příliš nezměnila, což je v souladu s teorií technické analýzy. Po 2 letech silných výprodejů, cena zlata konsoliduje a stabilizuje se.

Proč preferujeme prodej zlata:

  • Silný americký dolar (USD). V souladu s teorií posilujícího dolaru bude atraktivita zlata klesat.
  • Nízká inflace. Hlavní funkce zlata ve finančním světě je uchování hodnoty peněz, tedy ochrana majetku před znehodnocením inflací. Světová cenová hladina bude i v první polovině letošního roku, zejména díky předchozímu poklesu cen komodit, růst velmi pomalu, a to i navzdory praktikám centrálních bank měnového uvolňování (ECB, BoJ). Mezinárodní měnový fond odhaduje, že cenová hladina vyspělých zemí letos posílí o 1 procento a rozvíjejících se zemí o 5,7 procenta.
  • Rostoucí investorský apetit po riziku a výnosu. Dokud bude hlavně americký akciový trh pokračovat v růstu, pak budou investoři preferovat riziková aktiva s vyšším výnosem před „bezpečnými přístavy“ jakými je i zlato s nulovým výnosem (nižším/v některých případech jako CHF i negativním výnosem). Pokračování růstu amerických akciových titulů lze očekávat i v první polovině roku 2015 díky hospodářskému vývoji země, který vypadá na začátku roku 2015 velmi slibně.
  • Žádný výnos. Zlato jako bezpečný přístav bude i letos těžit z tohoto statutu a zájem o něj vzroste vždy, když se ve světě něco semele. Nicméně tato komodita na rozdíl od státních dluhopisů, jež se řadí do stejné kategorie bezpečných aktiv, nenabízí žádný kupónový výnos, což je pro něj nevýhodou. Z tohoto důvodu budou investoři preferovat nákup amerických, německých, japonských vládních bondů, které jim sice přinesou jen velmi malý, ale aspoň nějaký výnos ve srovnání se zlatem. Avšak čím více budou tyto země uvolňovat svoje monetární politiky a hnát výnosy z dluhopisů do negativního teritoria, tím více bude atraktivita zlata s nulovým výnosem stoupat.
  • Geopolitické napětí mezi Ruskem a Ukrajinou by mělo slábnout

Graf: Jak si vedly komodity v roce 2014

20150127_bossa_1

Jak by se mohla vyvíjet cena zlata v první polovině roku 2015?

V prvních 6 měsících letošního roku očekáváme průměrnou cenu zlata na úrovni 1250 USD za unci.

Zlato se obchoduje od loňského června v klesajícím trendovém kanálu, který lze vidět na denním grafu níže. Z grafů je rovněž možné pozorovat, že překonání hodnoty 1 325 USD za unci, dělá této komoditě problém již od loňského jara. Domníváme se proto, že tato hodnota bude i letos sloužit jako velmi silná rezistence. Oranžový obdélník zvýrazňuje souběh horní hrany klesajícího kanálu, Fibonacciho hladiny 23,6 (pokles září 2011 – listopad 2014) a 100vkové hodnoty průměru na týdenním grafu právě u této klíčové hodnoty. V případě, že zlato v tomto prostoru opět nalezne svá maxima, očekáváme následně návrat k předchozím minimům. Klíčové hodnoty podpor pak budou 1 240, 1 200 USD za unci. Následně by pak mohlo přijít testování předchozích minim na úrovních 1 100 až 1 150 USD za unci.

V případě překonání klíčové zóny 1 300 – 1 325 – 1 350 USD, pak následuje zóna rezistence na úrovních 1400 -1 425 – 1 450 USD za unci.

Graf: Denní graf zlata

20150127_bossa_2

Ropa

Ropa po svém loňském 60 procentním propadu ceny bude v hledáčku investorů i v průběhu nadcházejících 6 měsíců. Hlavní otázkou je, zdali výhody plynoucí pro spotřebitele z její nižší ceny převýší negativní vliv poklesu investic v těžebním odvětví a případné rušení pracovních míst. Janet Yellen, šéfka americké centrální banky, se domnívá, že v USA vyhrají pozitiva. Její teorii potvrzuje i graf níže.

Jak by se mohla vyvíjet cena ropy v první polovině roku 2015?

Pro stanovení dalšího vývoje ceny ropy bude klíčový měsíčný graf americké ropy WTI, na němž černé zlato bojuje s trendovou linií, která spojuje několik předchozích minim. Uzavře-li ropa na měsíčním grafu pod touto trendovou čárou, pak lze očekávat její další pokles. Ten by mohl dosáhnout předchozích minim z ledna 2009 na úrovni 34 USD za barel

Graf: Měsíční graf ceny americké ropy WTI

20150127_bossa_3

Graf: Vliv poklesu ceny ropy na HDP jednotlivých zemí

20150127_bossa_4

Graf: Jak nižší cena ropy ovlivňuje finanční trhy?

20150127_bossa_5

Chtěli byste vědět, jak by se v první polovině roku 2015 mohlo vyvíjet euro, dolar, jen nebo libra? Výhled je k dispozici ke stažení zde.

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE