Komoditní vývoj v lednu

10.02.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Se zpomalující ekonomikou Evropy a Číny se investoři odklonily od komodit nejvíce za posledních šest let a ceny základních surovin prudce propadly. Mezi výjimky patřilo zlato.

Vůbec největší pokles mezi komoditami v daném indexu zaznamenala v posledním měsíci ropa Brent a WTI. Od začátku loňského roku do současnosti cena ropy oslabila o více než 50 %. Na vině je nekončící nárůst produkce v USA, Rusku a nově i Iráku a obavy o ekonomický vývoj v Evropě, Číně a Rusku. Cena ropy WTI téměř od začátku ledna konsolidovala v pásmu rozmezí 45 – 50 dolarů za barel. Nicméně za poslední dny prudce vzrostla a prorazila psychologickou hranici 50 dolarů za barel. Za růstem stojí spekulace, že stávka zaměstnanců v některých rafineriích USA zvýší ceny rafinovaných paliv. Stávka ochromila přibližně 10 % rafinační kapacity Spojených států. Tím se stala největší stávkou od roku 1980.

Zlatu se dařilo ze začátku ledna, až téměř do jeho konce. Kov zaznamenal ve třetím lednovém týdnu největší růst za uplynulých 18 měsíců a to především kvůli dění na evropském měnovém trhu. K největšímu růstu došlo 15. ledna, kdy po krocích Švýcarské centrální banky posílil frank o cca 30 %. Zlatu rovněž pomohly spekulace, že stagnující zahraniční ekonomiky vyzvou americkou centrální banku (FED) se žádostí o delší vyčkání před zvýšením úrokových sazeb.

Za poslední rok si měď prošla slušným výprodejem a měsíc leden nebyl výjimkou. Měď se propadla až na úroveň z roku 2009. Cena mědi je ve velké míře spojena s průmyslovým vývojem v Číně, a ta je jejím celosvětově největším spotřebitelem. Čínský hrubý domácí produkt v uplynulém roce dosáhl růstu 7,4 %, a překonal tak tempo růstu z roku 2013. Pro rok 2016 očekává Mezinárodní měnový fond (MMF) tempo růstu čínského HDP o velikosti 6,3 %. Pro trhy však byl údaj zklamáním, jelikož byl nižší, než ekonomové očekávali.

Medvědí nálada panovala i u sójových bobů. Předpověď lepšího počasí v Brazílii srazila cenu sóji na úroveň, kde se pohybovala naposledy v říjnu. Díky vysoké úrodě by Brazílie, která je největším producentem této komodity na světě, mohla v této sezóně dodat na trhy 95,5 milionu tun sóji, o 10 % více oproti minulému roku. Dle posledních odhadů by produkce sóji v Argentině v roce 2015 měla stoupnout z loňských 54 milionů tun na 55 milionů.

Globální poptávka po čokoládě klesla, což poslalo cenu kakaa dolů. Vlivem celosvětového zpomalujícího ekonomického růstu spotřebitelé hledají způsoby, jak omezit jednorázové výdaje a čokoládu se snaží vytlačit ze svého jídelníčku. V září loňského roku se přitom cena kakaových bobů pohybovala na tříletých maximech díky vypuknutí virového onemocnění Ebola v Africe.

V únoru očekáváme stagnaci, případně mírný pokles cen ropy v důsledku přetrvávajícího přebytku. Zlato a další drahé kovy by taktéž měly patřit mezi slabší komodity, jelikož inflace ve světě je až na několik výjimek minimální a je možné, že bude dál klesat. U kakaa očekáváme zlepšení díky rostoucím obavám ohledně sklizně v některých částech západní Afriky. Dařit by se mělo i sektoru obilnin a olejnin.

Tabulka: Změna ceny v lednu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.01.

ropa WTI

- 9,4

48,24 USD za barel

zlato

8

1279,2 USD za oz

měď

-12,7

2,46 USD za libru

kukuřice

-6,8

3,70 USD za bušl

pšenice

-14,7

5,02 USD za bušl

káva Robusta

0,5

1925 USD za tunu

vepřové maso

-11

72,25 US centu za libru

20150209_colosseum

Zdroj: Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE