Sati, a.s., obchodník s CP pod nucenou správou

30.12.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Problémy domácího kapitálového trhu ani po vstupu do Evropské unie neberou konce. Dnes byla Komisí pro cenné papíry uvalena nucená správa na společnost Sati, a.s., která je obchodníkem s cennými papíry.

Společnost Sati, člen a akcionář Burzy cenných papírů Praha, působí na domácím kapitálovém trhu již desítku let. Jako první broker v České republice dokonce vyvinula v květnu 1996 systém obchodování prostřednictvím internetu. Nyní má potíže.

Komise pro cenné papíry při své pravidelné dozorové činnosti zjistila u společnosti Sati některé závažné nedostatky. Jedná se především o neplnění ukazatele kapitálové přiměřenosti,  nedostatky vnitřního kontrolního systému a nedostatky v evidenci majetku zákazníků. Obchodník též neplnil předběžná opatření uložená Komisí. Hlavním účelem nucené správy je podle sdělení Komise vytvoření předpokladů k dosažení stabilizace činnosti obchodníka a odstranění zjištěných závažných nedostatků v činnosti společnosti v zájmu zajištění dostatečné ochrany zákazníků. Nuceným správcem jmenovala Komise pana Zdeňka Švancaru.

Klientů se zatím problémy společnosti nijak netýkají, o jejich finance se nyní bude starat nucený správce a ten bude povinen udělat maximum pro to, aby společnost byla schopna dostát závazkům především vůči klientům.

Problémy jiných klietů jiného obchodníka s cennými papíry řeší Garanční fond, viz zpráva zde.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE