Greenspan: Řecko bude muset eurozónu opustit

11.02.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Pátečnímu rally, vyvolanému silnými daty pracovních míst USA, z kraje nového týdne odzvonilo. Zlato v pondělí vzrostlo v průměru o 8 dolarů za unci, odrazilo se od třítýdenního nízkého hitu v předchozí páteční relaci, a to z důvodu poklesu dolaru. Zároveň evropské akcie utrpěly slabšími údaji z čínské ekonomiky, a v neposlední řadě se v ceně projevují jisté obavy spojené se situací v Řecku, kdy Atény stále zastávají svůj odmítavý postoj k mezinárodnímu záchrannému programu.

Evropské akcie následovaly ztráty na Wall Street a v Asii, neboť trhy zklamaly čínská data. Zvýšily se tak obavy o růst (dle amerických komentářů stále druhé) největší světové ekonomiky. Napětí na americkém kontinentu roste. Klub amerických centrálních bankéřů se zdá být znejistěn aktuální situací, ale není to z důvodu úrokových sazeb, nezaměstnanosti nebo cenných papírů krytých hypotékami.

Fed se v poslední době stává obzvláště nervózním neboť na blížícím se Kongerusu bude k projednání možný audit Federálního rezervního systému. Alan Blinder, bývalý místopředseda Fedu, v poslední době sám prezentoval na stránkách Wall Street Journal myšlenku omezení Fedu. V opačném duchu se logicky vyjádřili Richard Fisher a Charles Plosser, předsedové okresních Federálních rezervních bank v Dallasu a ve Philadelphii, kteří myšlenku auditu v rozhovoru s The Hill kritizovali. Plosser poznamenal, že Fed již podléhá různým formám auditu a zároveň varoval, že se předkladatelé tohoto návrhu snaží krátkodobě získat politické body u voličů, namísto aby usilovali o dlouhodobější zdravou ekonomiku. Fisher dodává: "Který člověk se zdravým rozumem by požádal Kongres Spojených států, aby převzal kontrolu nad měnovou politikou USA, když jeho členové nejsou schopni se dohodnout na fiskální politice federace?" Výborná otázka, na kterou je odpověď. Existuje poměrně dlouhý seznam osobností ze světa ekonomie, kteří s myšlenkou, aby Fed spadal pod přímou kontrolu ministerstva financí nebo Kongresu, přišly. Jedno jméno z mnoha: Milton Friedman. V roce 1984 Friedman prezentoval své dlouhodobé stanovisko: "Již dlouho říkám, že pokud by FED patřil pod ministerstvo financí nebo Kogres, přineslo by to spoustu drobných chyb, došlo by k zhoršení měnové politiky ze dne na den, z roku na rok, ale zabránilo by se riziku velké katastrofy. Je třeba říci, že iluzi si nedělal ani o fungování a aplikaci kontroly ze strany Kongresu.

Dalším centrem zájmu investorů se stává Řecko. Řecko tento týden požádalo mezinárodní věřitele o "překlenovací" podpůrný program, aby získalo čas na vyjednání nových podmínek. S tím však pravděpodobně narazí u velkých hráčů jako je Německo. To striktně trvá na splnění řeckých závazků. Pochopení pro danou situaci nemá ani bývalý šéf FEDu Greenspan, který výjádřil své přesvědčení, že Řecko bude muset eurozónu opustit. Upozornil, že si nedovede představit pokračování eura bez politické integrace členských zemí eurozóny.

Ve světě zlata s nástupem druhého únorového týdne dochází k útlumu poptávky ze strany čínských spotřebitelů, kteří obvykle nakupují zlato jako dary, před nástupem nového lunárního roku a v období dovolené od 19. do 20. února. Jejich aktivita však postupně zpomalí v průběhu dovolené a těsně před ní.

„S nástupem Nového roku v Číně jsou nákupní aktivity Číňanů zpravidla u konce. Nečekal bych tedy z jejich strany příliš velkou podporu,“ uvedl analytik společnosti Phillip Futures, Howie Lee.

Predikce na tento týden

V pátek došlo k propadu ceny zlata o 2,76% a uzavíralo na konečných 1233,3 dolarech/unci. Větší aktivity jsme se dočkali až v jednu hodinu SEČ. Na začátku týdenního obchodování očekáváme návrat do vyšších hladin, kdy dojde k postupnému testování úrovní 1240 a 1250 dolarů.

Žlutý kov byl pod tlakem silných amerických dat zaměstnanosti. Americká ekonomika v lednu vytvořila 257 000 pracovních míst oproti předpokládaným 228 000. Skepse vůči datům panovala především z důvodu propadu americké ekonomiky v závěru roku 2014.

Autor: Jan Žák, Zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE