Nejtučnější rok na akciových trzích

05.01.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2004 přinesl investorům radost a uspokojení z velkých zisků. Akciové indexy obou domácích trhů lámaly jeden rekord za druhým, naopak dolar propadl ke koruně na zajímavá minima.

Sice zajímavá, ale pro někoho ne až tak výhodná. Naše měna, tedy koruna zpevnila o velmi slušných 13 % za jediný rok. Bohužel pro investora do dolarových nástrojů (např. fondů denominovaných v USD) to znamená ztrátu ve stejné výši.

To, co je pro dolarového investora pohroma, je pro turistu odjíždějícího do zemí kde se dolarem platí zprávou radostnou. Zboží nakoupené v těchto zemích je rázem podstatně levnější a nákupní turistika do USA nemusí být v budoucnu až tak nereálná. Ceny elektro, ale i např. foto techniky jsou po přepočtu aktuálním kurzem velmi příznivé i pro našince. V opačné situaci jsou naši exportéři snažící se do dolarových zemí prodávat své výrobky. Těm tržby (a tedy i zisky) rychle klesají.

Téměř neuvěřitelného růstu dosáhl český kapitálový trh. Loni jsme touto dobou psali o vydělaných milionech na pražské burze (článek si můžete přečíst zde), letos tomu není jinak. Loni v lednu jsme ale netušili, že růst z roku 2003 bude překonán. Zatímco v roce 2003 si trh (měřený indexem PX 50) připsal 43,06 %, v roce 2004 to je úctyhodných téměř 57%. Kdo na počátku roku 2004 investoval do akcií elektrárenské společnosti ČEZ 100 000 korun a koncem roku akcie prodal za 233 800, vydělal (před zdaněním a poplatky) téměř 134 000!

Celkový objem obchodů  dosáhl v roce 2004 rekordní hodnoty 479,7 mld. Kč, což představuje 81,6% nárůst ve srovnání s doposud nejúspěšnějším rokem 2000. Meziročně se objem obchodů na akciovém trhu pražské burzy zvýšil o 86,4 %. Pořadí tří nejlikvidnějších emisí se ve srovnání s rokem 2003 nezměnilo. První pozici obhájila KOMERČNÍ BANKA (149,3 mld. Kč) následovaná emisemi ČESKÝ TELECOM (121,0 mld. Kč) a ČEZ (108,0 mld. Kč).

Pozadu nestál ani mimoburzovní trh RM-SYSTÉM. Ten za celý rok posílil o více než polovinu a posílila i většina titulů na trhu. Zastavil se i pokles rozhodujícího obchodního segmentu, který začal již v roce 1997, aukční obchody byly v roce 2004 vyšší nejen ve srovnání s předchozím rokem, ale i s rokem 2002. Index trhu RM-S PK 30 uzavíral roční obchodování na historicky nejvyšší hodnotě 1443,51 bodu. Ve srovnání se závěrečnou hodnotou předchozího roku to znamenalo přírůstek o 52,3 %. V bázi indexu byl pouze jediný cenný papír, který uzavíral rok na nižším kurzu než v roce 2003. Celkem 94 ze 116 emisí akcií mělo na konci roku 2004 vyšší kurz než koncem předešlého roku.

 
Graf: Zhodnocení investic v roce 2004

Český kapitálový trh se rekordním růstem zařadil na čelní místo světového žebříčku nejdynamičtějších trhů. Zdaleka překonal trhy americké, které rostly o "pouhých" pár procent. Přesněji index SP500 posílil v roce 2004 o 6,4%, Nasdaq díky skvělému poslednímu čtvrtletí o 8,9%  a DJIA o 3,8%.

Domácím investorům část radosti jistě pokazila inflace. Ta byla ke konci listopadu meziročně 2,7 %. O stejnou výši je nutné snížit celkový nominální výnos investice na reálný. I přes poměrně vysokou inflaci (ve srovnání s roky minulými) jsou výnosy z akciových investic velmi slušné. Hůře na tom jsou akciové, dluhopisové i peněžní a smíšené fondy. Ty vzhledem k rozložení rizika nepřinesly investorům ani dvouciferné růsty.

Na závěr Vás jistě napadá otázka "A co bude dál?". Ptáte se, jaký bude rok 2005? Bude růst stejně silný? Jaké akcie nakoupit? To Vám nikdo se stoprocentní zárukou neřekne. Analytici se ale shodují, že růst burzy v roce letošním bude výrazně slabší než rok minulý. Proto pamatujte na základní pravidlo investora: Výnos minulý není zárukou výnosu budoucího!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE