Jak zdaňovat při spekulacích

06.01.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Chcete spekulovat na kapitálových trzích? Víte ale jak postupovat při zdaňování, když máte cenné papíry po dobu kratší šesti měsíců? Na tuto otázku se ptala jedna čtenářka naších poradců.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění, penze a firemního financování. Tuto možnost využívá mnoho našich čtenářů a my pro Vás každý týden jeden vybíráme. Dneska se zaměříme na problematiku zdanění při prodeji cenných papírů.

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se zdaněním, když prodám akcie do 6 měsíců od jejich nákupu? Musím já sama podávat daňové přiznání nebo mi na účet přijde již zdaněná částka? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den. Děkujeme za Váš dotaz. V případě prodeje akcií není prováděna srážka daně u zdroje, ale musíte eventuální výnos podléhající zdanění zdanit sama. Pokud jste fyzická osoba, která nemá cenné papíry vložené do majetku a o cenných papírech neúčtujete a uzavíráte ziskové pozice v cenných papírech v horizontu kratším než šest měsíců od nákupu, tak tyto výnosy musíte zahrnout do daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Toto přiznání podává fyzická osoba do 31.3. následujícího roku (do 30.6. v případě, že má daňového poradce). S konkrétními dotazy na daňovou problematiku však raději kontaktujte zkušeného daňového poradce, který Vám fundovaně poradí daňově nejvhodnější řešení Vašeho problému. Příjemný zbytek dne Vám přeje Böhm&partner team.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE