Co investorům přinese výsledková sezóna?

09.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve středu oficiálně začala další výsledková sezóna v USA. Několik firem sice již čísla zveřejnilo, ale právě Alcoa je považována za ostrý start. 1. kvartál byl dalším v řadě s velmi silným dolarem, což je negativní pro americké firmy.

Zásadní informace by tedy měli investoři hledat zejména v komentářích ohledně dopadu silné měny na hospodaření, potažmo ve výhledech na celý rok, který bude nepochybně kurzovým vývojem ovlivněn. Jak moc ale a s jakým dopadem na akcie?

Odhady výsledků amerických firem v 1. čtvrtletí klesají během celého letošního roku. Na konci toho minulého analytici očekávali, že zisky firem porostou o 4,9 %, zatímco aktuálně už se očekává pokles zisků o 5,1 %. To ale není nic nestandardního, tento jev se opakuje kvartál co kvartál a letos je ještě umocněn tristním výhledem energetického sektoru. Bez započítání zejména ropných firem by zisky pravděpodobně dokonce vzrostly.

Pokles očekávaných zisků v posledních týdnech ale neznamená chmurný výhled akcií. Právě naopak to může vytvářet mnoho nových investičních příležitostí. Akcie po zveřejnění výsledků reagují v závislosti na srovnání s očekáváním. A pokud je nízké, pak to zvyšuje pravděpodobnost jeho překonání a tedy pozitivní reakce akcie. Podobný vývoj byl k vidění minimálně v posledních šesti případech (od 3Q 2013) a je dost pravděpodobné, že by se to mohlo opakovat i nyní.

Kromě samotných výsledků budou ale důležité i výhledy na další kvartál. Také u něj klesají výhledy už od konce loňského roku. Na jeho konci se čekal růst zisků amerických firem ve 2. čtvrtletí o 2,3 %, zatímco nyní se čeká pokles o 5,5 %. V těchto číslech ve srovnání s očekáváním na 1. čtvrtletí je vidět, že analytici započítávají negativní vliv dolaru i energetického sektoru, takže opatrné výhledy na celý letošní rok by neměly být příliš překvapující.

K tomu všemu když přidáme aktuální úroveň amerických akciových trhům, které v letošním roce příliš nenachází jasný směr, pak i o chlup lepší výsledková sezóna může poslat americké akcie na nová maxima.

Autor příspěvku: Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE