Výhody a nevýhody komoditních spreadů

24.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V předchozích textech jsme si osvětlili problematiku obchodování s komoditními spready, zejména pak principy, na nichž je výsledný zisk založen. Tentokrát navážeme a rozebereme si výhody spreadů, které z těchto principů vyplývají.

Základní výhodu mají spready společnou s regulérním obchodem s komoditami. Abychom mohli spekulovat s kontraktem o jisté částce, nemusíme disponovat částkou celou. Stačí nám totiž tzv. margin (marže, záloha), jenž má hodnotu pouze určitého procenta. Na rozdíl třeba od akcií pak můžeme obchodovat v daleko větších objemech, než jaký je náš rozpočet.

V praxi to znamená, že pokud chceme investovat 100 dolarů a margin dané komodity činí 10 %, dovolí nám to operovat s kontrakty v hodnotě 1 000 dolarů. I menší pohyby cen pak vytvoří slušný zisk.

Esenciální výhodu, již nabízí komoditní spready oproti klasickému obchodu s komoditami, jsme si už v podstatě vyjasnili v předchozích textech. Totiž tu, že výdělku můžeme dosáhnout ve více případech. Zisk se nám tvoří nejen při růstu jednoho kontraktu a současném poklesu druhého, ale i v situaci, kdy jedna hodnota stagnuje nebo pokud se obě ceny vyvíjí stejným směrem, ale odlišnou rychlostí.

Další benefity mají jasný společný efekt, a sice nízké riziko. Jelikož nás nezajímá hodnota samotných kontraktů, ale jejich rozdíl, nerozhází nás ani kolísavost (volatilita). S největší pravděpodobností se totiž projeví u obou kontraktů, a úspěšnost našeho obchodu tak neohrozí. S tím souvisí i takzvané limitní pohyby. Každá komodita má totiž burzou určený extrémní pohyb. Když dojde k jeho překročení, obchod s komoditou je zablokován a otevře se obvykle až po několika dnech. Za tu dobu může obchodník v případě klasického obchodu prodělat majlant. Nás ovšem toto tolik netrápí, neboť jak už bylo řečeno, dojde k pohybu velmi pravděpodobně u obou kontraktů.

Poslední, z čeho můžete v případě komoditních spreadů těžit, je malá časová náročnost. Obchody jsou dlouhodobé, často v řádu měsíců, a vaše aktivita na burze tak nevyžaduje každodenní změny. Tento bod se dá obrátit i v nevýhodu – pokud od obchodování na burze očekáváte rychlost a akčnost, komoditní spready vás neuspokojí.

A aby tedy nezůstalo jen u výhod, je nutné zmínit zásadní nevýhodu komoditních spreadů. Jelikož v každém obchodu operujete se dvěma kontrakty, je logické, že platíte dvojnásobný poplatek brokerovi. I z toho důvodu je nutné obchodovat s rozvahou a jasným plánem. S tím vám může velmi spolehlivě pomoci servis serveru www.spreadknowhow.com.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát