Funguje „Sell in may and go away“?

06.05.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Uvolněná měnová politika nenechává akcie chladnými. Například velmi dobře se v prvním čtvrtletí tohoto roku dařilo evropským akciím, jelikož společnosti včetně SAP a Actelion vykázaly lepší výsledky, než se očekávalo.

Komoditním akciím se začalo rovněž dařit poté, co čínská centrální banka zvýšila stimulační opatření. Opomenuty nesmí zůstat ani akcie společností obchodovaných v Hongkongu, které jdou na dračku.

Obecně známá pranostika „sell in may and go away“ nemá podle našeho názoru přínos pro dlouhodobé investory. To konec konců potvrzuje i tento backtest, z něhož vyplývá, že pro dlouhodobého investora je nejvýhodnější akcie nakoupit a držet. Výnos z držby akcií od listopadu do dubna je vyšší jako ve zbytku roku, ale prodejem akcií na počátku května se investor připraví o část celoročního výnosu, přičemž držba hotovosti mu tento ztracený zisk nenahradí. Pakliže by měl investor strach z nevýrazného vývoje cen akcií v nejbližších měsících, může ke svému akciovému portfoliu vypsat call opce. Tím neztratí výnos z akcií a může eventuálně profitovat při stagnaci nebo mírném poklesu trhu. Na strategii vypisování opcí existují i ETF, kupříkladu PowerShares S&P 500 BuyWrite ETF (PBP). Pro tuto strategii je rizikem velkým pohyb cen nahoru nebo dolů.

Graf: Kumulativní zhodnocení při držbě akciích v různých obdobích (zdroj: CXO Advisory Group)

Autor komentáře: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE