Cena železné rudy po 4 letech roste. Připsala si 27 procent

07.05.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Neuvěřitelný cenový výkon železné rudy za poslední měsíc dal býkům naději, že by se mohli vrátit po 4 letech do hry. Cena železa v průběhu měsíce dubna posílila o 27 procent poté, co si sáhla na 10letá minima na úrovni 46,70 USD za tunu.

Z pohledu technické analýzy odstartovala růstový trend, který je podle pravidel analýzy započat 20 a více procentním růstem ceny finančního aktiva. Nicméně cena železa je i navzdory úspěšnému dubnovému výkonu stále ve velké ztrátě. Od svých maxim z roku 2010, kdy se prodávala za 190 USD za tunu, oslabila o 70 procent.

Co stojí za růstem ceny železné rudy?

Jako jeden z podpůrných argumentů slouží oslabení amerického dolaru. Právě tato měna, která je určující pro cenu komodit v dubnu vůči koši měn klesla o 5,5 procenta. Dalším podpůrným krokem bylo rozhodnutí Čínské lidové banky (PBOC) snížit o jeden procentní bod povinné minimální rezervy, které u ní musí držet komerční banky. PBOC tímto krokem plánuje podpořit poskytování úvěrů v pomaleji rostoucí druhé největší ekonomice světa. PBOC přistoupila k takovémuto kroku letos již podruhé (v únoru a v dubnu). Navíc se odhaduje, že zatím v tomto směru neřekla poslední slovo. Čínská státní média uvedla, že nejnovější snížení požadavku na povinné rezervy bank vpustí do druhé největší světové ekonomiky zhruba 1,2 bilionu jüanů (4,9 bilionu Kč). Právě tyto finanční zdroje by mohly najít uplatnění i ve výrobním sektoru a výstavbě infrastruktury, které se bez železa neobejdou.

Další podpůrnou informací pro růst ceny železa byla zpráva čínské asociace železa a ocele, která uvedla, že produkce ocele v prvních dvou týdnech dubna posílila o 5,1 procenta, přičemž železo je důležitou součástí ocele.

Jaké důsledky měla v dubnu vyšší cena železa?

Z vyšší ceny železné rudy profitoval australský dolar (AUD), jenž vůči americkému dolaru posílil nejvýše od začátku letošního roku a podíval se nad kulaté číslo 0,80. Dalším beneficientem byl australský akciový index (ASX), který na konci dubna dosáhl nejvýše za posledních 7 let. K překonání kulatého čísla 6 000 bodů mu chybělo jenom necelých 8 bodů. K dosažení těchto hodnot mu pomohly nejenom čínské monetární stimuly a očekávané snížení úrokové sazby v Austrálii, ale i lepší výkon právě těžařských společností díky vyšším cenám železné rudy. Těm v indexu patří 15 procentní podíl.

Započala cena železa nový býčí trend?

Další vývoj ceny železa bude podmíněn vývojem amerického dolaru, s nímž cena komodit obecně negativně koreluje. Po letech nižší poptávky je trh se železnou rudou stále přesycen. Odhaduje se, že nabídka převažuje poptávku o 300 milionů tun. Rovněž hospodářská čísla 2 největších těžařských společností BHP Billiton a Rio Tinto za první čtvrtletí letošního roku naznačují, že společnosti s objemy těžby nepolevují, proto bude komodity v dohledné době na trhu stále dostatek. Navíc pro další čtvrtletí navýšily těžební společnosti odhad produkce o 2 procenta. Klíčová bude poptávka Číny a vývoj její hospodářské síly.

Graf: Vývoj ceny železné rudy

Zdroj: Reuters

Graf: Srovnání vývoje ceny železné rudy (žlutě) a australského dolaru (AUD/USD) (fialově)

Zdroj: Reuters

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE