Úspěšný rok pro ING fondy

24.01.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2004 byl pro akciové investory veleúspěšný. Tedy ne pro všechny, ale minimálně pro ty, kteří vložili volné finance do domácích akcií. Padesátiprocentní zhodnocení (měřeno indexem PX 50) je více než slušné. Kdo investoval do fondů, také neprodělal...

Očekávat, že investice do fondů bude zisková v řádu desítek procent by bylo naivní. Snad jedině, že by fond vsadil na jednu či dvě akcie a ty by dosáhly takového výnosu. To je ale nepravděpodobné, protože by se tak potřela základní myšlenka kolektivního investování - diverzifikace. Díky masivnímu růstu domácího akciového trhu byly ale v loňském roce veleúspěšné i fondy investující právě do českých akcií. Tak např. všechny fondy ve správě české kanceláře ING Investment Management měly v loňském roce kladný výnos. Díky tomu bude vyplacena dividenda všem držitelům dividendových akcií ING Fondů denominovaných v české koruně.

ING Český akciový fond dosáhl v roce 2004 jednoho z nejvyšších výnosů mezi českými podílovými fondy – jeho výnos byl 50,83 %. Zároveň dokázal překonat svoji výkonnost z roku 2003, kdy dosáhl celkového výnosu 39,03 %.

Výnosy ING Českého akciového fondu neunikly pozornosti zahraničních agentur – na konci roku 2004 přidělila renomovaná ratingová agentura Morningstar ING Českému akciovému fondu nejvyšší možný rating – 5 hvězdiček za jeho tříletou výkonnost. Fond je k dnešnímu dni na třetím místě v desítce nejvýkonnějších světových fondů, které Morningstar sleduje. S majetkem přesahujícím 3 miliardy korun je ING Český akciový fond největším akciovým fondem v české koruně u nás.

Pro drobné investory jsou to jistě příznivé zprávy, ale je nutno varovat před přehnanými očekáváními. Vzhledem k omezenému portfoliu akcií, do kterých fond může investovat se v roce letošním obdobné výnosy očekávat nedají.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE