Investoři čekají na výsledky jednání s Řeckem

01.06.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Převládajícím tématem dnešního obchodování je stále dění okolo Řecka. Krátce po obědě přišla zpráva od jednoho z komisařů, že Evropská komise usiluje o dohodu se Syrizou nejpozději do 5. 6. 2015. Po téhle zprávě se trhy přehouply do zelených čísel, přestože šlo o holé vyjádření jediného komisaře.

Prohlášení je také docela vzdálené předchozím zprávám, podle kterých jsou jednání s Řeckem velmi pomalé bez hmatatelnějších posunů. Jde však vidět, že trhy na dořešení řecké otázky netrpělivě čekají a jsou ochotné se chytat jakékoli pozitivní zprávy. Větší volatilitu na trzích lze čekat, dokud jednání nedojdou ke zdárnému konci. Teoreticky to může trvat ještě několik týdnů.

Německo dnes stupňovalo rétoriku a po Řecku požadují tamní politici výraznější reformy a úspory. Řecká Syriza nicméně vyhrála volby s programem, že vylepší řeckou pozici vůči věřitelům. Pro výsledek jednání je důležité, aby se každá ze stran mohla před domácím publikem prezentovat jako vítěz. Je tedy možné, že Řekové budou \"natahovat strunu\" jak jen to půjde, ale nakonec se zřejmě dohodnou.

Z korporátních událostí si zmíníme zprávu o Erste Group Bank, jejíž akcie dnes klesly o 1,2 % na 717 CZK po oznámení rakouského regulátora o dodatečných požadavcích na její kapitálovou přiměřenost. Tato zpráva se týkala i dalších bank jako Raiffeisen Bank a Bank Austria.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE