Vliv pracovního trhu na cenu zlata

03.06.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká míra nezaměstnanosti je pokládána za klíčový faktor, který ovlivňuje cenu zlata. Trhy používají data o pracovních místech jako signál ekonomického zdraví. Nezaměstnanost nepřímo ovlivňuje tuto cenu, záleží však na tom jak US Federální rezervní systém (FED) stanovuje úroveň úrokových sazeb.

Vyšší úroková míra má za následek silnější dolar, který tlačí ceny zlata dolů. Nižší úroková míra vede k oslabení dolaru a k růstu ceny.

Poslední data pracovních míst naznačují, že ke zvyšování úrokových sazeb jen tak nedojde. Ukázalo se, že v dubnu 2015 bylo vytvořeno 223 000 nových pracovních míst. Zvyšující se míra zaměstnanosti má za následek menší motivaci k růstu úrokových sazeb v krátkodobém horizontu. Pro FED je to přinejmenším důvod odložit zvyšování sazeb na pozdější období než se původně nabízelo.

Pokud tedy úrokové sazby porostou, mohla by teoreticky cena zlata klesnout až pod úroveň 1100 dolarů za troyskou unci (31,1 g). Vše se bude odvíjet od aktivity úředníků FEDu. Další případný růst sazeb bude mít negativní vliv na cenu zlata. V případě, že se budou úrokové sazby držet na své úrovni, mohlo by to v následujících měsících vést k růstu ceny zlata. V případě nízké úrokové sazby investoři většinou přesouvají hotovost do bezpečných aktiv. Přesvědčit investory k této akci je těžší, protože oficiální ekonomická data jsou často zavádějící. Oficiální míra inflace v USA se blíží k 0 %, naproti tomu neoficiální údaje uvádějí hodnotu blížící se k 4 %. Pokud budou investoři brát v úvahu neoficiální data, mohla by být cena zlata mnohem vyšší, než je tomu dnes. Téměř 0% míra inflace činí americký dolar jistějším a stabilnějším, než ve skutečnosti je.

Jak dlouho si dolar udrží svou sílu?

Pokud si americký dolar zachová svou aktuální sílu, pak se ceny zlata nebudou v krátkodobém horizontu pohybovat směrem nahoru. Neexistuje žádný ekonomický důvod pro masový přesun do bezpečných aktiv, pokud americký dolar zůstane pevný a oficiální míra inflace bude na nízké úrovni. Hlavním motivem investorů, proč by tak měli učinit, je chování silných světových ekonomik, které se předzásobují žlutým a stříbrným kovem, neboť "mediální" síle dolaru již nevěří. Investoři se snaží zjistit, zda americký dolar bude klesat, než začnou ve větším množství investovat a nakupovat zlato. Otázkou zůstává, do jaké míry bude ještě dolar posilovat. Očekávání trhu jsou taková, že FED v tomto roce přistoupí ke zvyšování sazeb. Pokud k tomu dojde, bude to mít za následek zhodnocování dolaru a bude na zlato vyvíjen tlak. Čísla o pracovních místech, která jsou nicméně zavádějící, mohou dobře vypadat na papíře, ale realita je často zcela jiná. Příkladem je Detroit – téměř vybydlená "mekka" amerického průmyslu.

Deficit obchodní bilance za první čtvrtletí roku 2015 byl US$128 miliard. V březnu samotná obchodní bilance činila US$51 miliard. To je nejvyšší deficit od roku 2008. USA spustili obchodní deficit pro půl století. Rostoucí hodnota dolaru bude mít za následek růst zadlužení. V zájmu vlády USA je, aby se zabránilo tomuto růstu až do voleb. Rok 2016 bude rokem voleb, tedy rokem nových očekávání, rokem přenesených očekávání z minulých voleb a rokem přenesených nenaplněných očekávání ještě z předcházejících voleb.

Predikce na tento týden

Konec týdne zastihl obchodování se zlatem plně v medvědím duchu. Začátek tohoto týden přináší cenu zlata pod 1190 dolarů. Z krátkodobého hlediska se hranice podpory nachází na 1180 dolarů, zatímco krátkodobá hranice odporu je na 1197 dolarů. Dlouhodobější výhled zůstává i nadále medvědí. Medvědí scénář pro nová minima je pod 1130 dolarů.

Autor: Jaroslav Křůpala, zlaťáky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE