Krátkodobé investice mohou být rizikové a ztrátové

04.02.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Máte nějaký problém? Chcete bydlet nebo vhodně investovat? Zkuste se obrátit s žádostí o pomoc na naše poradenské centrum. Renomovaní odborníci vám pomohou, poradí.

Poslední dobou často slyšíme, jak je nevýhodné nechávat volné finance na běžných účtech nebo termínovaných vkladech. Výnosy klesají a inflace roste. Z toho jednoduše zjistíme, že reálný výnos (tedy to co nám v procentech připočte banka po odečtení daně a započtení inflace) je na většině vkladových účtů záporný.

Když ale máme určité množství peněz volně k dispozici a víme, že je nebudeme po určitou dobu potřebovat, můžeme je investovat. Musíme ale dbát některý základních pravidel. Především že každá investice je riziková. Také že krátkodobá investice nemusí přinést očekávaný zisk (může být ztrátová).

Naše čtenářka měla podobný problém. Chtěla investovat, ale relativně malou částku na krátkou dobu. A co jí poradili odborníci z firmy Böhm & partner?

Otázka:
\"Dobrý den, měla bych dotaz. Chtěla bych si investovat, nebo jen vložit částku asi 40.000,-Kč ale potřebovala bych termín výběru přibližně do 1 nebo 2 měsíců. Je to možné, jestli ano napište mi prosím potřebné informace. Děkuji \"

Odpověď:
\"Dobrý den. Investovat finance na dva měsíce bychom určitě nedoporučovali, protože tento krátký termín je velmi rizikový. Taková investice by u akciových aktiv (a dokonce i u dluhopisových) byla rizikovou spekulací a je potřeba si také uvědomit, že s každou investicí jsou spojeny poplatky, na které je třeba investicí vydělat. Pokud tedy tyto prostředky budete po dvou měsících potřebovat zpět v minimálně stejné výši, nikam je neinvestujte (mimo bankovní účet). Pokud ale můžete akceptovat případný pokles hodnoty těchto prostředků (a to i dost podstatný), můžete spekulativně nakoupit některé české akcie. Příjemný zbytek dne Vám přeje Böhm & partner team.\"

Rádi byste se také poradili s našimi odborníky? Neváhejte a zeptejte se na ty nejlepší investiční příležitosti v roce 2005. Využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE