Dá se stále ještě vydělat na zlatě?

01.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena zlata už téměř tři měsíce nevybočila z úzkého pásma 1160 – 1230 dolarů za unci. To při zpětném pohledu nenabízí přílišný potenciál k vysokému zhodnocení v podobných úrovních jako tomu bylo před rokem 2012, kdy cena zlata rostla o desítky procent ročně.

Podobný vývoj pravděpodobně ještě dlouho nenastane, to ovšem neznamená, že do zlata nemá smysl investovat. Ovšem je třeba mít racionální očekávání.

Ačkoli zlato nemá svoji férovou hodnotu (férovou hodnotu nelze spočítat), tak vývoj z posledních 2 let i úroveň nákladů těžařů naznačuje, že cena kolem 1100 USD za unci je pomyslné cenové dno. Samozřejmě se situace může změnit, ale pravděpodobnost není příliš vysoká. Pokud by to tak bylo, pak se aktuálně jeví investice do zlata jako relativně málo rizikové. S omezenou potenciální ztrátou ovšem nelze očekávat rychlý potenciální zisk v desítkách procent.

Prostor pro růst je omezený. Poptávka i nabídka jsou totiž v poslední době relativně vyvážené. V 1. čtvrtletí roku 2015 poptávka meziročně klesla o 11 tun, což je asi 1 %. A pokud vezmeme v potaz, že nabídka se příliš nezměnila, pak boční vývoj ceny je adekvátní reakcí. Naděje na růst ceny zlata v příštích měsících může přijít primárně ze dvou stran. Oslabení amerického dolaru by mohlo zlevnit cenu zlata pro zahraniční investory a spotřebitele. To je velmi významný faktor, neboť například poptávka po fyzickém zlatě v USA tvoří jen asi 4 % globální poptávky.

Dalším faktorem, který aktuálně působí negativně, je růst čínské burzy. Vzhledem k tomu, že Čína je největším spotřebitelem zlata na světě, je tamní trh důležitý pro vývoj ceny. Tamní poptávka ale byla v posledních měsících slabší než obvykle, neboť investoři se zaměřili spíše na akcie než na komodity. Čínský akciový trh od začátku roku vzrostl o 45 % a přilákal tím na 8 milionů nových investorů. To se nutně muselo projevit v nižší poptávce po zlatě, o jehož dalším vývoji se sice vedou diskuze, ale jasný názor nepřevládá. Pokud by v dohledné době čínský akciový trh zkorigoval, mohlo by to přivést investory zpět do kdysi oblíbeného zlata.

Pokud někdo očekává s v současné době od investice do zlata desítky procent zisku, tak nemá racionální očekávání, pokud nepoužije finanční páku. Bez páky by měl očekávaný zisk odpovídat poměrně nízké rizikovosti investice.

Zdroj: Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE