Komoditní vývoj v červnu

08.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Řecko se v závěru června neshodlo s ministry financí eurozóny na plánovaném balíku reforem. Vyhrocená situace okolo Řecka nenechala některé komodity chladnými. Svoji stopu na vývoji komodit zanechal i americký dolar.

Optimismus, který byl vyvolán vysokou pravděpodobností na dohodu Řecka s věřiteli, se definitivně rozplynul poté, co řecký premiér Alexis Tsipras svolal na 5. června referendum, ve kterém měli občané vyjádřit souhlas či nesouhlas právě s případnou dohodou s věřiteli. Mnoho investorů kvůli nejistotě investuje do drahých kovů jakožto tradičního uchovatele hodnoty. V květnu tohoto roku importovala Čína více zlata. Importy zlata do Indie vzrostly meziročně o 16 % v květnu, nicméně rekordní množství zlata bylo do Indie přivezeno v dubnu.

Neshoda Řecka s ministry financí eurozóny poznamenala také ropný trh, který ovšem normálně nereaguje na řecká rizika. Zásadní problém je v tom, že většina růstu evropské poptávky po ropě v letošním roce přichází z jižních zemí. Pokud Řecko zbankrotuje, je velmi pravděpodobné, že se „nákaza“ přesune do dalších jihoevropských zemí, což by mohlo mít negativní dopad na evropskou poptávku po ropě. Diplomaté z Íránu a šest světových mocností projevili politickou vůli dokončit dohodu o íránském jaderném programu. Írán odhaduje, že by mohl po zrušení sankcí zvýšit produkci ropy až o 500 000 barelů denně během jednoho měsíce. Podle údajů společnosti Baker Hughes se počet ropných vrtů v USA dál snižuje na finálních 628, což je nejnižší úroveň od srpna roku 2010.

V červnu se cena mědi odrazila z tříměsíčních minim. Stalo se tak díky zveřejněným čínským datům, jež naznačily nejen stabilitu čínského průmyslu, ale také nárůst úvěrů a prodejů nemovitostí za květen.

V posledním červnovém dni americké Ministerstvo zemědělství (USDA) zveřejnilo odhad oseté plochy v USA pro rok 2015. Zveřejněný odhad USDA spolu se silnými dešťovými srážkami, jež se vyskytovaly v některých pěstitelských regionech USA, měly na ceny zemědělských futures kontraktů velmi pozitivní vliv.

Výměra plochy oseté kukuřicí klesá třetím rokem v řadě a současně by měla být podle USDA v tomto roce také nejnižší osetou plochou ve Spojených státech od roku 2010. Ministerstvo zemědělství (USDA) odhaduje, že v roce 2015/16 činí osetá plocha kukuřice v USA 89,9 milionu akrů, přičemž v minulém roce osetá plocha dosahovala 90,6 milionu akrů.

USDA odhaduje, že u všech druhů pšenice činí osetá plocha celkem 56,1 milionu akrů, což je oproti předchozímu roku pokles o 1 %. Zhruba od poloviny června cena pšenice významně zdražila kvůli obavám z poškození úrody silnými dešťovými srážkami v některých pěstitelských regionech USA. Příliš velká závlaha mívá za následek zrna nižší kvality.

V roce 2015/16 americké Ministerstvo zemědělství očekává v USA rekordní osetou plochu sóji. Výměra by u této komodity měla dosahovat 85,1 milionu akrů, což je 2 % více v porovnání s předchozím rokem. Deštivé počasí, které zasáhlo vybrané sójové lokality Spojených států, přineslo vrásky na čele tamním farmářům.

Jak Ghanská Cocoa Board, tak i Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO) snížily své odhady sklizně v Ghaně. ICCO rovněž snížila svou prognózu pro celkovou světovou produkci kakaa v letošním roce na 4 168 tisíc tun z předchozích 4 359 tisíc tun.

Globální produkce kávy by se měla v příští sezóně zvýšit o 6,4 milionu žoků na 152,65 milionu žoků. Globální produkce kávy by se tak zvýšila poprvé po třech klesajících sezónách, uvedlo americké Ministerstvo zemědělství (USDA).

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.06.

ropa WTI

-1,4

59,50 USD za barel

zlato

-1,5

1171,8 USD za oz

měď

-4,2

2,62 USD za libru

kukuřice

22,8

4,32 USD za bušl

pšenice

29,1

6,15 USD za bušl

káva Robusta

9,3

1784 USD za tunu

vepřové maso

-10,9

74,38 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20150708_colosseum

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE