Na Sati, a.s. byl podán návrh na konkurz

15.02.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Nucený správce obchodníka s cennými papíry Sati, a.s., kterého před několika týdny jmenovala Komise pro cenné papíry, dnes podal k Městskému soudu návrh na prohlášení konkurzu na majetek tohoto obchodníka.

Hlavním důvodem byla skutečnost, že obchodník nebyl schopen dlouhodobě plnit své závazky a byl předlužen. Správce k tomuto zásadnímu kroku přistoupil na základě vyhodnocení poznatků zjištěných v průběhu nucené správy.

Komise pro cenné papíry zavedla u společnosti Sati nucenou správu dne 30.12.2004 poté, co na základě své vlastní dozorové činnosti identifikovala řadu závažných nedostatků v činnosti tohoto obchodníka (zde je zpráva o zavedení nucené správy na Sati, a.s.). Jednalo se především o neplnění ukazatele kapitálové přiměřenosti, nedostatky vnitřního kontrolního systému a nedostatky v evidenci majetku zákazníků. Obchodník též neplnil předběžná opatření uložená Komisí. Komise tak poprvé využila nástroje zavedení nucené správy, který poskytuje nový zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

Po vyhodnocení stavu obchodníka došel nucený správce k závěru, že společnost se nachází v situaci, ve které je nezbytné podat návrh na prohlášení konkurzu. „Zároveň předpokládám podání podnětu k prošetření orgánům činným v trestním řízení, zda jednáním členů statutárního orgánu nebyl spáchán trestný čin. V úvahu připadá porušování povinnosti při správě cizího majetku, zpronevěra, případně další trestné činy“, uvádí nucený správce pan Zdeněk Švancara. Komise v této souvislosti trestní oznámení na členy představenstva společnosti již podala.

Sati, a.s., patří svým významem k malým obchodníkům s cennými papíry s podílem jen asi 0,3 % na loňských obchodech s cennými papíry na pražské burze. Má zhruba 800 klientů. Soud by měl do deseti dnů ustanovit správce konkurzní podstaty. Ten je pak povinen bez zbytečného prodlení po zahájení konkurzu vydat zákazníkům jejich zákaznický majetek.

Problém by mohl nastat, kdyby bylo majetku ve společnosti Sati, a.s. málo. "V rozsahu, ve kterém zákazníkům nebude jejich majetek vydán, mohou přihlásit svůj nárok u Garančního fondu obchodníků s cennými papíry. Zároveň mohou zákazníci uplatnit svou pohledávku v rámci konkurzního řízení v té části, ve které nebudou uspokojeni Garančním fondem," přibližuje budoucí možný vývoj Ivana Sedláčková, tisková mluvčí Komise pro cenné papíry.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry již včera obdržel od Komise pro cenné papíry oznámení, že tento obchodník není schopen plnit své závazky vůči zákazníkům. "Garanční fond je nyní povinen v krátké době uveřejnit oznámení, ve kterém stanoví lhůtu k přihlášení nároků zákazníků," dodává Sedláčková.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE