AKCIOVE INDEXY USA - Vysila "Dow Teorie" varovny signal ?

16.02.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Index Dow Composite je souhrn tri Dow Jones indexu - DJ Industrial Average 30 ($INDU), DJ Transportation ($TRAN) a DJ Utilities ($UTIL). Idealni stav pro participanty trhu je jejich souzneni ve stejnem dlouhodobem smeru bez rapidnich....

odchylek. Nepotvrzeni stavajiciho trendu, aneb divergence jednoho ze 3 indexu Dow Composite, je povazovano za signal potencialni zmeny dosavadniho smeru. Tato divergence se muze vyustit ve 3 mozne pokracovani :
1. muze se casem negovat a trend dale po case pokracuje.
2. trend se prerusi a dale se indexy pohybuji ve stranovem pasmu.
3. konec stavajiciho trendu se premeni v trend na opacnou stranu.
Na kratkodobych grafech se tyto divergence objevuji casteji a jsou povazovany za nepodstatne "sumy" (noise) trhu. Tyto jsou dusledkem tzv. rotaci sektoru a skupin.

Vyznamnejsi jsou divergence na dlouhodobych grafech.
* V cervenci 1998 $INDU dosahl na nove maximum (9368 bodu), zatimco $TRAN vytvoril nizsi vrchol. Vysledkem byl 21% pokles (temer 2000 bodu) indexu $INDU. Pro index $TRAN, ktery zpusobil divergenci, byly ztraty temer dvakrat vyssi - 38%. Treti z indexu, defensivni $UTIL vykazal nejvetsi relativni silu a pomohl pote vsem trem komponentum dosahnout novych maxim v kvetnu 1999. Toto souzneni vsak netrvalo dlouho.
* Zatimco $INDU vytvoril v lednu 2000 nove (a stale trvajici) maximum, oba zbyvajici "kolegove" tento vrchol nepotvrdily. $TRAN opet vedl dolu se 36.5% ztratou, $INDU a $UTIL si udrzely stranove pasmo.
* Na konci roku 2000 $UTIL vytvoril historicke maximum, ale nedokazal tamtez vytahnout oba zbyvajici indexy. $UTIL pote z vycerpani zkolaboval a o 21 mesicu pozdeji byl o 61% nize.

V soucasnosti lze z vykonnosti Dow indexu vypozorovat, ze :
- $UTIL nabizi leadership a dosahl nejvyssi hodnoty od srpna 2001.
- $INDU se pokousi o nove 44 mesicni maximum. Zatim vytvari s prosincovym vrcholem "double top".
- $TRAN se z prosincoveho maxima stahl a zatim nekopiruje trend. Neztratil ale mnoho. Ze sveho prosincoveho maxima je tento index jen o 5.5% nize.
Premeni se tato kratkodoba, zatim nevyznamna divergence v neco podstatnejsiho? Odpoved na budouci smer akciovych trhu muze dat zvysujici se, ci zmensujici se "spread" tohoto ratia.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA

Autor je nezávislým analytikem kapitálových trhů USA

Autor článku

Antonin Zmuran  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE