Fortuna: Predikce výsledků hospodaření za 2Q 2015

26.08.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Hospodářské výsledky za první půlrok letošního roku zveřejní vedení Fortuny již zítra, a to před zahájením obchodování na BCPP. Poprvé v letošním roce budou investoři moci nahlédnout do hospodaření firmy i pod úroveň EBITDA čili zejména na provozní a čistý zisk.

Trend postupného růstu objemu přijatých sázek by se neměl změnit ani během druhého čtvrtletí. Tahounem zde bude znovu segment online sázek, přičemž v rámci jednotlivých regionů by měl být největší růst zaznamenán na slovenském a polském trhu. Vývoj na Slovensku by měl být navíc podpořen únorovým zrušením 6% manipulačního poplatku u online sázek. Celkově tedy očekáváme navýšení přijatých sázek za 2Q o 16,6 % y/y na 195 mil. EUR

Zde však pravděpodobně příznivé zprávy skončí. Vzhledem k pro sázkové kanceláře velmi nepříznivým výsledkům sportovních utkání, kde ve velké míře docházelo k výhrám favoritů, byl výrazný podíl přijatých sázek následně vyplacen sázkařům. Konkrétně marže hrubých výher by dle našich odhadů měly poklesnout na 16,5 % oproti již tak nízkým 17,8 % dosaženým během 1Q. K horšímu průběhu samotných sázkových výsledků se přidává i negativní efekt v podobě již zmíněného zrušení manipulačního poplatku, což ve výsledku přinese nejnižší marže, jaké za svého působení na burze Fortuna musela reportovat.

Nízká ziskovost se projeví také na úrovni EBITDA, na kterou by mělo dolehnout i očekávané navýšení provozních nákladů v souvislosti s investicemi do nové platformy Fortuny. Za celé první pololetí dojde nejspíše k poklesu EBITDA o 28 % y/y na 10,8 mil. EUR, což by bylo v rozmezí očekávaném managementem pro celý letošní rok (avizován pokles celoroční EBITDA o 25-30 % y/y). Výrazný pokles hospodářské výkonnosti se projeví i na čistém zisku, u něhož za 1H očekáváme pokles o 50 % na 4,5 mil. EUR, což dále snižuje pravděpodobnost na výplatu zajímavější dividendy v příštím roce.

Konferenční hovor mezi managementem a analytiky proběhne zítra od 15:00. Mezi významná témata, která si jistě zaslouží komentář, patří zejména průběh přípravy nových produktů Fortuny spolu s případnou bližší konkretizací strategického plánu nového vedení. Bez zajímavosti by nebylo ani vyjádření k nedávným personálním změnám ve společnosti.

Kompletní predikce ke stažení \"zde.\" zde. (392,12 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE