Vstup do nového čtvrtletí se akciím vydařil

09.10.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Významné akciové trhy, a to prakticky po celém světě, zažily v tomto týdnu citelné nárůsty. Německý index DAX se již přesvědčivě odpoutal od úrovně 9.500 bodů a dokonce znovu prorazil hladinu 10.000 bodů. Dnes přidává další 1 %, přičemž se aktuálně pohybuje jen mírně pod 10.100 body. Obdobně se vyvíjely i zámořské akciové indexy, kde S&P 500 překonal psychologicky významnou hranici 2.000 bodů. Impulsem k obratu negativního sentimentu, v jehož zajetí se na burzách obchodovalo prakticky od druhé poloviny září, byla paradoxně slabší makrodata z USA. Nižší tvorba pracovních míst podpořila spekulace o pozdějším zvyšování úrokových sazeb bankéři z Fedu, což mělo příznivý dopad zejména na akcie firem napojených na ceny komodit a také na americké proexportně zaměřené společnosti.

Pomohlo také to, že se v Číně až do čtvrtku neobchodovalo a nemohlo tak dojít k nějakému výprodeji na tamních trzích, který by se případně mohl přelít i na evropské či americké burzy. Vzhledem k tamním oslavám státního svátku nebyla reportována ani žádná významná čínská makrodata, která by mohla investory znovu znejistit. To se však může změnit už v úterý příštího týdne, kdy dojde ke zveřejnění dat ohledně vývoje zahraničního obchodu Číny za září. Čeká se výraznější pokles jak exportů, tak i importů.

V automobilovém sektoru se o větší pozornost začíná na úkor kauzy kolem Volkswagenu hlásit Ferrari, jehož IPO by mohlo proběhnout již v příštím týdnu. Podle aktuálních informací je o akcie tohoto výrobce supersportů velmi vysoký zájem, přičemž může poměrně snadno dojít k překonání očekávaného ocenění celé společnosti. Management Fiat Chrysler Automobiles, hlavní akcionář Ferrari, by rád v IPO dosáhnul valuace společnosti nad 10 mld. EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE