AKCIOVE TRHY USA - Probudi se index NASDAQ ze zimniho spanku ?

11.03.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Pet let po splasknuti technologicke bubliny (10.3.2000 - intradennich 5132.52 bodu), se index Nasdaq Composite nachazi o 60 % nize. Propadl se o 4000 bodu, pote se zdvojnasobil a nyni zde jen paberkuje. O vice nez 3000 bodu pod vrcholem. Nejen soucasna cena je vsak rozdilna....

Dnesni Nasdaq nabizi pomerne nizkou volatilitu a kontrakci denniho cenoveho rozpeti. Index se prakticky po cely letosni rok usadil v necelem 100 bodovem rozmezi. Zaverecne hodnoty se jiz desaty tyden pohybuji uvnitr pasma 2107 - 2008 bodu. Temer presne uprostred tohoto pasma uzavrel Nasdaq i v poslednich 2 dnech (stredecni 2061 a vcerejsi 2059 bodu) - jen potvrzujici nerozhodnost investoru.

Index je jiz 7 tydnu obejmut mezi klesajici 65 SMA a stoupajici 125 SMA. Tyto klouzave prumery se k sobe kazdym dnem priblizuji a index zde nezustane uzamcen donekonecna. Podobne se k sobe stahuji i dulezite tydenni SMA. O prolomeni si rika i index merici volatilitu, kdyz vytvoril 12 tydenni "diamond".

Stejne potvrzuje i indikator "BB Width", jehoz hodnota je dnes nejnizsi za posledni vice nez 3 roky. Oscilatory merici netradicni vychylky, se line omotavaji okolo svych stredovych neutralnich hodnot a trendovy index ADX se nachazi na nejnizsi hodnote za poslednich 8 mesicu.

Tehdy (na prelomu lonskeho cervna a cervence), tato situace vyustila v prulom a index si v nasledujicich 6 a 1/2 tydnech odepsal 305 bodu. Konec tohoto poklesu na 1750 bodech ustanovil pro soucasnost dulezity bod. Vytvoril novy spojnicovy bod uptrendove linie z rijna 2002. Tato dosud neporusena 30 mesicni linie stale dava indexu Nasdaq platnost byciho trendu a je pripravena slouzit jako podpora.

Soucasna hodnota linie je 2020 bodu a tato kazdym dnem roste. Moment dotyku a tim i test sily trendu se priblizuje. Pro uspesny vysledek tohoto potencialniho testu bude muset index brzy zaznamenat par objemove silnych pozitivnich dnu, aby vymazal ucinek soucasnych 6 distribucnich dnu v poslednich 4 tydnech.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA

Autor je nezávislým analytikem kapitálových trhů USA

Autor článku

Antonin Zmuran  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE