Kofola, nováček na pražské burze

02.12.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Od dnešního dne mají investoři možnost poprvé na českém trhu nakoupit akcie společnosti Kofola pod tickerem KOFOL CP. Akcie společnosti byly v IPO oceněny na 510 CZK při původním očekávaném pásmu 500-650 CZK za jednu akcii. První obchodní den se prozatím nese ve velmi klidném duchu, akcie se obchodují 1,7 % nad IPO cenou. Kofola chce nadále expandovat prostřednictvím akvizic v regionu zemí bývalé Jugoslávie. Myslím si, že z dlouhodobého hlediska akcie společnosti nabízejí atraktivní potenciál.

Zámořské trhy po otevření obchodování neurčily jasně svůj směr. Příčinou budou pravděpodobně vysoké úrovně dosažené v posledních dnech, které se blíží ke globálním maximům. Optimismus byl zapříčiněn oslabením dolaru způsobeným horšími daty z průmyslu.

V 16:30 nepatrně odepisuje Index S&P 500 -0,1 % (2.100 b.), Nasdaq +0,36 % (4.732 b.), Dow Jones -0,1 % (17.869 b.).

Německý index DAX dnes rozproudila data o inflaci v eurozóně, která je pod očekáváním. Index nejdříve reagoval krátkodobým posílením, v 16:30 ale oslabuje o 0,2 % (11.238 b.). Největší podíl na poklesu má sektor materiálů (-1,2 %), naopak nejvíce posiluje IT sektor (+0,6 %).

Akcie společnosti Adidas posílily až o 1,6 % poté, co se v deníku NY Post objevily spekulace o možném odprodeji části aktiv divize Reebok (značka The Hockey Company). Myslím si, že odprodej nevýkonné divize je pro Adidas pozitivní, finanční prostředky mohou využít k dalším investicím.

Z korporátních událostí bych dále chtěla zmínit akcie společnosti Volkswagen, které během dne odepsaly necelých 5 % na 124 EUR, a to kvůli sníženému ratingu na BBB+ od agentury S&P a kvůli propadu prodejů v USA o 25 %. Výhled zůstává nadále negativní, očekává se pokles konkurenceschopnosti firmy a tlak na její tržní podíl. Otázkou ale zůstává, do jaké míry tyto negativní zprávy ovlivní investory, kteří, dle mého názoru, Volkswagenu nadále věří.

Zítra proběhne jedna z nejočekávanějších událostí tohoto měsíce - zasedání Rady guvernérů ECB. Myslím si, že lze očekávat potvrzení dalších monetárních stimulů ze strany ECB, což by mělo pozitivní dopad na kapitálové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE