Kostolanyho seminář opět v prodeji

01.04.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


V těchto dnech se dostala do distribuce kniha světoznámého burzovního spekulanta Andrého Kostolanyho. Laická i odborná veřejnost se tak může na „burzovním semináři“ seznámit s...

... užitečnými radami, jež jsou určeny všem, kteří se zajímají o fungování burzy a investování peněz.

První dojmy
Jelikož jsme knihu měli v předstihu k dispozici, můžeme se nyní s vámi podělit o první dojmy. Dotisk připravila společnost Mirage Distribution, s.r.o. a na trhu se objeví pod názvem „Kostolanyho burzovní seminář pro kapitálové investory a spekulanty“. To, že vydavatel přistoupil k dotisku dokazuje, že o knihu byl nebývalý zájem. A není se čemu divit. Toto dílo se setkalo se zájmem čtenářů a to jak drobných střadatelů, tak i profesionálních investorů. André Kostolany je nadmíru šarmantní a především vtipný zastánce burzy, tj. kapitalismu ve své nejčistší formě. Angažovaně a s vtipem popisuje v knize formou dialogu mechanismy fungování kapitálového trhu, burzy a vysvětluje věci, které čtenáře připravují o mnoho iluzí.

 Co o ní říkají
Kostolany se na rozdíl od anglo-amerických autorů zaměřených na fundamentální analýzu orientuje na psychologické faktory související s investováním. Autor předběhl dobu, vždyť v poslední době je velmi módní tzv. trend behaviour finance, který se zaměřuje právě na psychologické vlivy působící na investorské publikum a burzovní tendenci,“ prozradil nám Prof. Ing. Petr Musílek, Ph.D., člen katedry bankovnictví a pojišťovnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Jeho slova potvrzuje i Ing. Jan Troníček, CFA, předseda představenstva Asociace pro kapitálový trh (AKAT): „Kostolanyho myšlenky jsou bezesporu nadčasové. Kniha je vhodná jak pro investory, kteří mají zkušenosti s investováním na kapitálových trzích, tak i pro začátečníky či studenty, jenž se chtějí blíže seznámit s fungováním burzy a kapitálovým trhem obecně.

Celá kniha je díky skvělé čtivosti dostupná opravdu každému čtenáři, který zdaleka zatím nemusí být investorem. Je to více příběh, než návod. Není to popis matematických metod (jak by mohl u spekulace být?), ale spíše rady dobrého přítele. Ostatně s většinou pravidel se jistě ztotožníte a u většiny si můžete říci, že v \"jednoduchosti je síla\":

  • Když investiční fondy registrují obrovské nárůsty nových vkladů, je to znamení, že třetí fáze růstu je blízko svému konci.
  • Na burze člověk nemusí všechno vědět, jen všemu rozumět. A i když rozumí všemu, nemusí všechno dělat.
  • Na burze platí poloviční pravda za úplnou lež.
  • Za rozjetou akcií, stejně jako za tramvají, se člověk nemusí honit. Jen trpělivost: Další se s jistotou dostaví.
  • Dvě nejobtížnější věci na burze jsou umět uzavřít ztrátu a nerealizovat malý zisk. Nejobtížnější ale je mít samostatný názor, dělat opak toho, co dělá většina.
  • Burza diskontuje nejen události příštího roku, nýbrž to, co veřejnost očekává po následujícím roce. Tedy odhad odhadu.
  • Nejjistější brzdou proti zběsilému spekulování je ztráta.
  • Čert vymyslel burzu, aby člověka potrestal za to, že věří, že Bůh mohl stvořit něco z ničeho.
  • Je třeba vědět, že za fasádami velkých finančních institucí nesedí žádní vzorní chlapci.
  • Kdyby byla burzovní spekulace tak jednoduchá, nebylo by žádných horníků, dřevorubců a jiných těžce pracujících. Každý by byl spekulant.
  • Podnikoví hospodáři, inženýři ekonomie, národohospodáři a další experti by měli zůstat burze vzdálení. Pro ně je nebezpečnou pastí, která se jim chce přiblížit vědeckými metodami. Mohu jim pouze citovat Danteho: "Zanechte svoji naději za sebou, vy, kteří sem vstupujete."
  • Moje srdce leží nalevo, moje hlava napravo, moje peněženka ani vpravo, ani vlevo, ale už dávno v Americe.

O autorovi
Postava autora je nesporně velmi zajímavá, až kultovní: André Kostolany se narodil v roce 1906 v Budapešti. Studoval filozofii a hudební konzervatoř. Chtěl se stát hudebním kritikem. Na naléhání přítele svého otce však později nastoupil do učení u burzovního makléře Adriena Perquela ve Francii. Byl bez přestávky aktivní, obchodoval na všech velkých burzách tohoto světa, přednášel, organizoval semináře – last but not least – psal, a to věcně, zároveň ale, což je dnes vzácné, vtipně a srozumitelně. Byl americkým občanem, žijícím střídavě v New Yorku, Paříži a na Azurovém pobřeží. Představoval se sebevědomě a bez zábran jako spekulant. Nemínil však spekulantství s podtextem rychlého bohatnutí, hamižnosti nebo hráčů vabank. Naopak, spekulanta viděl jako vzdělaného dobrodruha, jemuž mysl vnucuje dávku důstojnosti a prozíravosti, které nakonec vedou k úspěchu. Jeho knihy již četli miliony čtenářů na celém světě a byly přeloženy do devíti jazyků. Kostolany zemřel v roce 1999 v Paříži.

Knihu si můžete objednat v našem Prodejním centru za 239 korun a není pochyb o tom, že tato investice pro vás nikdy nebude ztrátová!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE