Akcionář si musí svá práva ohlídat

01.04.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


V naší poradně se často setkáváme s dotazem na povinné odkupy akcií a převody z jedné formy (zaknihované) na druhou (listinnou). Akcionář musí být především dobrým hospodářem. Musí se o svůj majetek starat, musí se zajímat o dění kolem jeho majetku a být vždy připraven reagovat.

Problém s převodem akcií a změnou obchodovatelnosti na veřejných trzích měla i naše čtenářka, která se obrátila na naše Poradenské centrum s tímto dotazem:

"Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se stane, pokud držitel akcií nereaguje na Návrh na odkup, jaké má výhody a nevýhody z držení neprodejných akcií?"

Na tento dotaz reaguje náš poradce z firmy Böhm & partner takto:

"Dobrý den. Rozeznáváme nepovinné a povinné odkupy, přičemž povinné vyplývají z ustanovení obchodního zákoníku (např. pokud akcionář sám nebo akcionáři jednající ve shodě dosáhnou určitých zákonem stanovených podílů, pokud se ruší veřejná obchodovatelnost nebo mění podoba z dematerializované na listinnou). V těchto případech akcionář může, ale nemusí využít povinného odkupu, který majoritní akcionář vyhlásí a provede. Zrušení veřejné obchodovatelnosti je často spojeno se změnou podoby na listinnou. Akcionářská práva nejsou zrušením veřejné obchodovatelnosti (ani změnou podoby na listinné akcie) dotčena, včetně možnosti účastnit se valných hromad, pobírat dividendy apod. Případný prodej takovýchto akcií je však v budoucnu možný pouze v tom případě, že si naleznete protistranu, která je ochotna od něj tyto akcie za domluvenou cenu odkoupit. Tento postup je častý v případech, kdy majoritní akcionáři nechtějí splňovat povinnosti spojené s umístěním na veřejných trzích (informování, náklady apod.), často také v případech, kdy se nechce majoritní vlastník v budoucnu dělit o zisky a vyplácet dividendy minoritním akcionářům. Postup je takový, že většina minoritních akcionářů raději přistoupí na odkup těchto akcií, mnoho akcionářů, kteří tak neučiní si v budoucnu nevšimnou inzerátu, že si musí listinné akcie vyzvednout v určité lhůtě a pokud si je nevyzvednou, jsou nakonec tyto nevyzvednuté akcie prodány v nedobrovolné dražbě, načež je akcionářům zaslán výnos snížený o náklady této dražby. Netvrdíme, že v tomto případě jsou pohnutky majoritního akcionáře takovéto, ale postup je často takovýto. Informace o této problematice naleznete i na stránkách Komise pro cenné papíry."

Máte také nějaký problém? Chcete se také na něco zeptat našich specialistů? Využijte služeb našeho Poradenského centra, které najdete zde.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE