Počítačový gigant se ženou v čele slibuje světlé zítřky. Je čas na nákup akcií IBM

11.02.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Akcie technologického gigantu IBM poslední tři roky klesají a nenalézají dno. Americký miliardář Warren Buffett a jeho investiční společnost vlastní akcie IBM v hodnotě přes 10 miliard dolarů a zůstává v pozici s ledovým klidem.

Mnoho investorů vidí IBM jako neobratného dinosaura, který neudržel krok s posledními trendy. Ve srovnání s velkými technologickými jmény americké burzy, jako Apple nebo Google, může IBM působit jako stará zaprášená továrna na počítače, zatímco ostatní už mají auta řízená umělou inteligencí. IBM ve skutečnosti provádí strategické změny, které by měly mít efekt už v roce 2016. IBM také investuje do vývoje nových technologií.

Mohlo by se zdát, že IBM ujel vlak s Amazonem a Googlem v 1. třídě. Spíše je to tak, že IBM sází na jistotu a místo aby s riskem investovala obrovské prostředky do cloudových řešení v jejich začátcích, investuje do nich až nyní, když je úspěšnost těchto odvětví prokázána. Nové služby, na které se firma zaměřuje, jako cloud či kybernetická bezpečnost, tvoří v současné době 35 procent celkových příjmů firmy.

"IBM je ziskové a generuje hotovost," zhodnotila svou investici investiční společnost Warrena Buffetta Berkshire. "Nemáme žádný zájem v současné době upravovat naší investici v IBM. Očekáváme, že cena naší investice do akcií IBM se zotaví a převýší námi investovanou částku." Berkshire v současné době na pozici tratí přes 2 miliardy dolarů.

Společnost IBM byla založena v New Yorku roku 1911 s názvem International Business Machines Corp. a začínala jako výrobce stroje na počítání děrných štítků pro urychlení sčítání obyvatel. V důsledku neschopnosti účinně reagovat na změny v rychle se měnícím počítačovém průmyslu se společnost v roce 1980 dostala do finančních potíží. Zaměření na business řešení a na počítačové sítě pomohlo IBM udržet si silnou pozici v hardwarovém průmyslu. V roce 1981 IBM uvedla na trh první osobní počítač s názvem IBM PC, který se rychle stal průmyslovým standardem. V současné době má IBM tržby zhruba 9o miliard dolarů, majetek ve výši 178 miliard dolarů a tržní kapitalizaci 118 miliard dolarů.

ibm1

Vývoj ceny akcií IBM za posledních 10 let. Zdroj Google Finance.

Zisky klesají, ale z makroekonomických důvodů

IBM několikrát za sebou oznámila pokles zisků. Za poslední rok klesly zhruba o 19%. Tržby klesly o téměř devět procent. To není málo a je to hlavní důvod poklesu ceny akcií.

Stejně jako jiným firmám, i IBM poklesly tržby na rozvíjejících se trzích. Například příjmy z Brazílie, Ruska a Číny poklesly v roce 2014 o 10%. Tento pokles má více co dočinění s globálními ekonomickými podmínkami, než se špatným vedením firmy.

Významným důvodem poklesu zisků firmy je také posílení dolaru. Například čistý zisk IBM klesl o 13,9% během třetího čtvrtletí 2015 ve srovnání se stejným čtvrtletím před rokem. Nicméně 12,9% poklesu bylo způsobeno posílením dolaru. Bylo by mylné pokles zisků zdůvodňovat špatným managementem. Kurz dolaru je mimo kontrolu vedení a zajištění proti pohybu kurzu je drahé. S ohledem na posílení dolaru nejsou poklesy zisku IBM tak špatné, jak se na první pohled zdá.

Supermoderní technologie na obzoru

Cena akcie nereflektuje budoucnost, které věří Warren Buffett a mnoho dalších investorů. IBM je uprostřed strukturálních změn společnosti, které by měly brzo přinést ovoce. Společnost postupně ukončuje své aktivity s malou marží jako je výroba hardware. Naopak investuje a rozvíjí se v oblastech s vysokou marží jako cloud computing nebo analytika a zpracování velkých objemů dat (big data).

Tyto strukturální změny už přinášejí první úspěchy. V roce 2015 společnost zaznamenala růst zisků v nových oblastech ve výši 17% a jen jen příjmy z cloudu loni společnost zvedla o 43%.

V roce 2014 IBM investovala přibližně 6 procent svých příjmů na výzkum a vývoj. IBM spustila Bluemix, cloud platformu pro firmy a investovala do globálního rozšíření svých datových center. IBM je přesvědčena, že výdaje na výzkum a vývoj přinesou úspěchy společnosti v budoucnu.

IBM investuje do výzkumu zdravotních technologií. V jedné nemocnici už je plně funkční "lékař robot" založený na umělé inteligenci IBM Watson. Robot pomáhá s volbou vhodné léčby na základě porovnání obrovského množství zdravotních dat s aktuálním pacientem.

IBM je jedna z prvních velkých technologických firem. Přes sto let historie pro některé znamená, že jde o vymírající druh. Udržet se tak dlouhou dobu v rychle se měnícím technologickém odvětví naopak znamená obrovskou kvalitu firmy, které se daří po století držet na špičce technologického vývoje.

Fakta o akciích IBM

Díky dlouhodobému zpětnému odkupu akcií se průběžně zvyšuje majetkový podíl akcionářů. To znamená vyšší dividendy na jednu akcii a vyšší podíl zisků na jednu akcii. Prodejní marže se díky restrukturalizaci neustále zvyšuje a plní se plán společnosti.

ibm2

Graf výše ročního výnosu na jeden dolar ceny akcie (price/earnings ratio)

Akcie IBM se nyní prodávají za neuvěřitelně nízkou cenu v porovnání se zisky. Parametr P/E - price/earnings - má hodnotu 9 ve srovnání průměrem 18 v technologickém sektoru. To znamená, že pokud bychom koupili celou společnost IBM, investice se nám vrátí za 9 let formou zisků a pak bychom stále ještě měli obrovský majetek IBM "k dobru". Pokud by akcie IBM měly poměr ceny k zisku firmy stejný, jako průměr indexu S&P500 (což je 17), cena akcie by byla 256 dolarů a nikoliv 112.

Dalším skvělým parametrem je výše dividend, která je mezi giganty (blue chips akcie) také vysoká. Akcie IBM v současné době nabízí dividendy ve výši 4,17% ročně, což je ve srovnání s ostatními velkými firmami jedna z nejvyšších hodnot.

Za poslední rok IBM vygenerovala 14 miliard dolarů hotovosti a stále generuje další, na rozdíl od mnoha jejích konkurentů.

Klíčové parametry

  • 4. nejvyšší dividenda (4,17%) mezi akciemi Dow Jones a aktivní zpětný odkup akcií.
  • Nejnižší hodnota parametru P/E (za kolik let se teoreticky vrátí peníze investované do akcie ve formě zisků firmy) mezi akciemi Dow Jones. Akcie IBM má P/E 9,3. Například Microsoft má tuto hodnotu čtyřikrát vyšší (36,4).
  • Zdravé finanční hospodaření firmy (není zadlužená a má dostatek provozního kapitálu).
  • Dobrý management potvrzený investicí Warrenem Buffettem, který by neinvestoval do firmy se špatným managementem.
  • Investice do výzkumu a vývoje, které přinášejí první ovoce.
  • Úspěšně probíhající restrukturalizace nesoucí první plody úspěchu.

Může akcie IBM dále klesat?

Ceny akcií se nechovají "logicky". Hodnota akcie může dokonce klesnout pod hodnotu provozního kapitálu, což se také mnohokrát stalo. Taková cena akcie je samozřejmě silně podhodnocená a přesto se takové věci na akciových trzích dějí.

Cena akcií IBM může klesat dál a zastaví ji až pozitivní zprávy o ziscích nebo úspěch nové technologie. Pokud věříme vedení podniku, dojde k otočení trendu tento nebo příští rok. Do té doby může akcie zažít ještě větší propad. Časovat nákup akcií je extrémně složité a neumí to ani nejúspěšnější investor v historii Warren Buffett.

Cenu akcií IBM by měla podržet minimálně kolem současných hodnot štědrá výše dividend.

Akcie IBM jsou levné

Akcie je vhodné kupovat, když jsou levné. IBM podle všech parametrů levné je. Případné další propady v ceně mohou nastat, ale skutečná hodnota společnosti IBM je vyšší, než dnešní tržní kapitalizace a ještě k tomu nabízí potenciální možnost extrémního růstu v případě úspěchu některé z nových technologií.


Autor: Pavel Bambásek

Privátní investor a investiční konzultant. V krátkodobých a střednědobých časových horizontech se specializuje na opce a akcie. V dlouhodobých investičních horizontech se zaměřuje na nemovitosti a drahé kovy.
Autor webu Blueinvest.cz.
Jeho koníčkem je přispívat k osvětě o akciových trzích.

Autor článku

Pavel Bambásek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE