AKCIOVE TRHY USA - Souhrn prvnich 4 mesicu roku 2005, vyhled.

29.04.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Jiz jen 6,5 hodiny zaverecneho dubnoveho obchodovani zbyva k oficialnimu zapisu skore Medvedi vs. Byci 3:1 (po ctyrech mesicich). Vcerejsimi 1-2 % poklesy majoritni indexy vyse uvedenou bilanci prakticky potvrdily. Aby se tak nestalo, byci by dnes museli vyhnat trhy vyse o nepravdepodobnych 4-5%.....

S vyjimkou kratkeho unora zbyvajici letosni tri mesice zcela patrily medvedum. Zvlaste v poslednich 8 tydnech se zhorsovala interni ratia, indexy prestaly pozitivne reagovat na priznive zpravy a zacaly se navysovat distribucni dny v kratkem casovem rozmezi. Pritom jeste na zacatku brezna indexy vytvorily nova nekolikaleta maxima.
Technicke supporty uvnitr 5 mesicniho pasma postupne selhavaly a kratkodobe i strednedobe trendove linie prestaly nabizet solidni podpory. Nyni se indexy dostaly opakovane i pod sve 200 denni SMA. Soucasne "bearish" momentum nabira obratky a postupne se premenuje v trend. Medvedi maji trhy pod kontrolou. Totez se od nich ocekava i v nasledujicim slabsim sezonnim obdobim. Doposud ale ne mnoho vychazelo dle sezonnich predpokladu.

Tydenni grafy naznacuji zahajeni medvediho trendu, ale na dennim intervalu nektere oscilatory vytvareji casna stadia doposud nepotvrzenych pozitivnich divergenci.
Dlouhodobe mesicni grafy teprve zaznamenavaji postupne ukonceni byci 30 mesicni nadvlady. Indexy jsou nyni na techto mesicnich grafech v procesu putovani od horniho okraje BB ke spodnimu. S&P500 a S&P100 se nyni nachazeji zhruba uprostred tohoto pasma a byci doufaji, ze 20 mesicni MA jim pomuze k odrazu vzhuru. DJIA a Nasdaq Composite jsou ale jiz pod svymi mesicnimi 20 SMA.
Prevazne "bearish" signal vysila i vseobecne uznavany interni barometr dlouhodobeho obdobi, 80 mesicni SMA. Pouze index DJIA se nachazi nad timto klouzavym prumerem. V platnosti je stale sirsi dlouholety "range", ve kterem vznikaji kratsi cyklicke trendy a kontratrendy.

Presto se pro byky naskyta prave nyni prilezitost pro "relief rally", nebot:
---negativni (contrary) sentiment se dostava do extremnich poloh, zvysuje se pocet "put" opci i kratkych pozic.
---nejucinejsi protipohyb vetsinou vznika tehdy, kdyz ho malokdo ocekava.
---vcerejsi propad poslal nektere indexy na 6 mesicni minimum (Russell 2000, S&P 600 , Nasdaq Composite), ale shodou okolnosti k jejim dulezitym lonskym podporam.
---ostatni indexy (DJIA, S&P500, S&P 400, Nasdaq 100, S&P 100 ) vcera pod sva letosni minima neklesla a vytvorila timto potencialni pozitivni "inter-market" divergenci.
---indexy S&P500, Nasdaq Composite a S&P 100 doposud zkorigovaly smerem dolu Fibonacciho 61-62% z posledniho lonskeho byciho vzestupu a dle tohoto kriteria jsou stale v uptrendu.
---stejne indexy S&P 500, Nasdaq Composite a S&P 100 zaznamenaly loni v cervenci a v srpnu velmi podobny pokles tomu soucasnemu:
-S&P 500 si tez behem 8 tydnu odepsal 80 bodu jako nyni,
-S&P 100 ztratil 40 bodu (stejne jako nyni)
-a Nasdaq Composite tehdy poklesl behem 7 tydnu o 300 bodu. Nyni ztratil 287 bodu behem 4 mesicu.
Vsechny indexy pote az do konce roku rostly.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA

Autor je nezávislým analytikem kapitálových trhů USA

Autor článku

Antonin Zmuran  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE