Brexit a prezidentské volby v USA: Řada nezodpovězených otázek pro obchodníky s měnami

20.06.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Do britského referenda o EU, které nás čeká 23. června, zbývá jen několik málo dní. Poslední průzkumy naznačují příklon k odmítnutí EU. Nejdramatičtější výsledek předpovídá v pátečním průzkumu ORB. S desetibodovým náskokem se obyvatelé Velké Británie rozhodnou pro odchod z EU. Trh obchodující s kurzem libry je za současné situace nefunkční, na trhu opcí s datem splatnosti po referendu v podstatě neexistuje likvidita. Nestabilita malého objemu opcí, které se ještě obchodují, vyskočila na úroveň, jakou jsme nezažili ani v nejčernějších chvílích globální finanční krize.

Poslední vlna obav z Brexitu nepůsobí problémy pouze na devizovém trhu a britském trhu aktiv. Páteční průzkum rozbouřil situaci i na globálních trzích aktiv. Vývoj situace kolem Brexitu nelze odhadnout, avšak jakmile si trhy na novou skutečnost zvyknou, nestabilita se rychle uklidní. Pokud trhy propadnou chaosu, Bank of England a možná i ECB slibují podat pomocnou ruku. Dlouhodobější problémy libry však přetrvávají, zejména nejhorší strukturální deficit na světě mezi rozvinutými zeměmi přesahující 5 % HDP. Úlevné posílení libry, pokud se Velká Británie rozhodne setrvat v EU, bude zřejmě pouze krátkodobé, zejména pokud nedávné americké údaje skutečně naznačují nastupující recesi americké ekonomiky. To by vedlo k oslabení trhů aktiv a slabé trhy aktiv poškodí běžný účet,- investoři stáhnou své investice na domácí trhy a nechají země v deficitu bez další finanční podpory.

Další a ještě horší nejistota zavalí trhy 8. listopadu v souvislosti s otázkou amerických prezidentských voleb. Dokud průzkumy naznačují byť jen mizivou možnost vítězství Donalda Trumpa, zůstanou globální trhy v režimu vyčkávání. Proč? Pokud vyhraje Clintonová, dojde pouze k prodloužení stávající patové situace z Obamovy administrativy. Ale Trump prezidentem? Nejde až tak o jeho nejasnou a kontroverzní osobnost, jde o to, že je jednou velkou neznámou. S většinou v Kongresu by se Trump mohl stát prvním prezidentem od dob Ronalda Reagana, který by ovládl politickou moc a sebral ji Fedu, který už dávno přecenil své síly a ztratil důvěryhodnost.

Další otázky a nejistoty mohou i nadále ničit každý pokus o setrvalé obchodovací trendy měnových kurzů. Kdy si Čína přizná, v jaké situaci se nachází její měna? Co bude případný Brexit znamenat pro Evropu a další velké evropské volby? Kde je bod zlomu síly japonského jenu, který spustí další velký zásah Bank of Japan nebo vlády Šinzó Abého? Existuje široký konsenzus, že BoJ nemůže dalším rozšířením současného programu kvantitativního uvolňování nic získat a že jediné, co může vést k nominálnímu růstu HDP, je kombinace opatření japonské centrální banky a fiskálních opatření.

Politická opatření centrálních bank budou i nadále k ničemu, protože banky ztrácí svůj vliv na trhy. Proto tedy otázka, která se naskýtá po téměř deseti letech zbytečných kroků centrálních bank, které přinášely jen další nejistotu a čekání, je jediná: Co bude dál?


Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

Autor článku

John Hardy

Články ze sekce: INVESTICE