Podivné věci kolem zkrachovalé KTP Quantum

23.06.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Kolem zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum se děje cosi podivného. Do celé kauzy je vtažen Ústavní soud, samozřejmě Garanční fond obchodníků a hlavně je zde podezřelé chování členů věřitelského výboru...

"Garanční fond obchodníků s cennými papíry je rozčarován průběhem a výsledky středeční schůze věřitelů v případu konkursu na majetek bývalého obchodníka KTP Quantum," píše se v tiskovém prohlášení Fondu. Třebaže Fond již v pěti tranších vyplatil oprávněným osobám již 281,7 miliónů korun, nenechal soud Fond hlasovat, jakoby vůbec nebyl věřitelem a jeho pohledávka byla nulová!

Z deseti členů a náhradníků zvoleného věřitelského výboru bylo pět členy předešlého výboru, který byl podle nálezu Ústavního soudu zvolen protiprávně. Všichni členové předešlého věřitelského výboru jsou žalováni správcem konkursní podstaty o náhradu škody ve výši téměř 8 miliónů korun, kterou měli způsobit svou činností ve věřitelském výboru, mimo jiné vyplácením neoprávněných částek z konkursní podstaty. Zmínění členové věřitelského výboru byli, tak jako i v minulosti, zvoleni hlasy stejných věřitelů, zastupovaných advokátem Janem Kalvodou.

Garanční fond, jako jeden z největších konkursních věřitelů v celém případu, byl rozhodnut zabránit tomu, aby do věřitelského výboru byly znovu zvoleny osoby, o jejichž schopnosti hájit zájmy všech věřitelů existují vážné pochybnosti. Konkursní soud však svým postupem během dnešního jednání vůbec neumožnil, aby o volbě členů věřitelského výboru Fond hlasoval. Soud pro své rozhodnutí využil skutečnosti, že advokát Kalvoda jménem části věřitelů jeho pohledávku popřel, a nenechal Fond hlasovat vůbec.

Správní rada Garančního fondu je šokována tím, že postavení Fondu jakožto jednoho z největších a v budoucnu absolutně největšího konkursního věřitele je v řízení před soudem takovýmto způsobem ignorováno,“ komentoval výsledek dnešní věřitelské schůze předseda správní rady GFO Petr Koblic. „Je evidentní, že jakékoli popření pohledávky Fondu je pouze formální a ryze účelové a že v soudním projednání nemůže obstát,“ dodal Koblic. „Garanční fond se konkursním věřitelem stává automaticky v den, kdy zahájí výplaty náhrady klientům. Čím větší jsou vyplacené náhrady, tím větším věřitelem Fond je.“

Jaké zájmy vedou klienty advokáta Kalvody můžeme jen spekulovat, nicméně okolnosti případu jsou velmi podezřelé. Otázkou zůstává, jak se celá kauza odrazí na konkursní podstatě zkrachovalého obchodníka a jaký bude mít dopad na bývalé obchodníkovi klienty. Celou kauzu budeme i nadále sledovat.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE