Jiskření mezi Komisí a obchodníky s CP

28.11.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Začátkem minulého týdne se odehrála malá "přestřelka" mezi Českou asociací obchodníků s cennými papíry a Komisí pro cenné papíry. Asociace se jako profesní sdružení do Komise, tedy státního dozorujícího orgánu, pustila...

...nečekaně a poměrně razantně. Mezi řádky tiskové zprávy se dalo vyčíst poměrně jasné nařčení, že Komise nekoná jak má, že je nefunkční a svým (ne)konáním nepřímo podporuje "šedý", tedy neregulovaný trh obchodníků s cennými papíry. Podívejme se, o co v celém sporu jde.

Zájem o investování na kapitálových trzích v České republice výrazně roste. Mohou za to zejména nízké úrokové sazby v tuzemských bankách, vyšší blahobyt vyplývající z hospodářského růstu České republiky a také vyšší důvěra ke kapitálovému trhu.  Tyto pozitivní efekty přirozeně vedou některé zahraniční společnosti k tomu, že se snaží nabídnout českým investorům své služby.  Českým obchodníkům s cennými papíry sdruženým v České asociaci obchodníků s cennými papíry vadí, že stále více jednotlivců a firem nabízí, nebo zprostředkovává investiční služby bez příslušného povolení nebo registrace, čímž porušují české právní předpisy. "Tak na českém kapitálovém trhu působí zcela beztrestně nelicencované osoby, které pod rouškou seminářů, lákají klienty v lepším případě k investování prostřednictvím zahraničních brokerů," tvrdí Zdeněk Radil, generální tajemník Asociace.

Podnikání zahraničních osob na českém kapitálovém trhu bez licence vyvolává u makléřských firem dojem, že Komise pro cenné papíry významným způsobem neomezuje podnikání takovýchto subjektů. Tomu se však Komise brání: "Komise standardně průběžně monitoruje dění na českém kapitálovém trhu a takovéto případy samozřejmě odhaluje, prošetřuje a také vede správní řízení," reagovala na vyjádření generálního tajemníka Ivana Sedláčková, ředitelka odboru vnější komunikace Komise.

Asociace obchodníků s CP sama v minulosti údajně nepodala Komisi žádné konkrétní podněty ohledně činnosti osob bez licence. "Teprve včera v reakci na dotaz Komise zaslala Asociace odkazy na některé webové stránky, u jejichž majitelů dle názoru Asociace dochází k porušení zákona," upřesňuje Ivana Sedláčková. Podle Zdeňka Radila, který se pro Finance.cz vyjádřil hned v úterý, je to jinak: "Asociace kontaktovala KCP již počátkem tohoto měsíce s konkrétním příkladem, teprve po zveřejnění včerejší (pondělní - pozn. redakce) tiskové zprávy se KCP obrátila na Asociaci se žádosti o poskytnutí dodatečných informací."

Ať je to jakkoliv, je zřejmé, že obchodníci si prostřednictvím Asociace budou, celkem logicky, chránit své zájmy. Ono totiž vedle možného ohrožení standardu ochrany investorů jsou takovéto aktivity nelicencovaných subjektů hlavně konkurencí pro všechny licencované obchodníky.

Komisi však nelze podezírat z nečinnosti. Jedním z jejich hlavních cílů je, jak sama hrdě prohlašuje, ochrana investorů a zajišťování podmínek pro rozvoj kapitálového trhu, tedy i rovných podmínek pro všechny účastníky trhu. Pro včasnou a úplnou informovanost nejširší veřejnosti vede Komise na svých webových stránkách (www.sec.cz) všeobecně přístupný seznam nelicencovaných subjektů, jejichž činnost na území Česka při své činnosti odhalila. "Komise dále také uveřejňuje varování zahraničních regulátorů a pravidelně spolupracuje s médii na včasném upozornění veřejnosti na nevýhodné hromadné odkupy cenných papírů," doplňuje Ivana Sedláčková.

Její role je ale omezená. Zvoní jí umíráček, neb za pár měsíců zanikne a její činnost převezme ČNB. Činnost represivní si lze také těžko představit, a tak jí nezbývá, než se plnou silou soustředit na již zmiňovanou osvětu (zmínit můžeme také úspěšný televizní seriál Rádce investora - www.radce-investora.cz). Nečekejme, že zaměstná desítku "miniagentů", kteří budou po celé republice navštěvovat soukromé semináře v zastrčeném salónku zakouřené putiky. Kdo by chtěl další úředníky. Je povinností každé osoby, která má podezření na porušení zákona, aby tato neprodleně nahlásil ať již Komisi, nebo policii. Prošetřování podnětů ano, nové úředníky ne.

Doufejme, že diskuse Komise a Asociace nebude probíhat jen přes média, ale že se oba orgány pokusí více komunikovat. To by prospělo všem účastníkům trhu nejvíce.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE