Naplní se rumunská burzovní očekávání?

14.03.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Rumunský trh s cennými papíry byl v uplynulých letech jedním z nejdynamičtějších trhů ve východní Evropě. Bukurešťská burza se těší zájmu zahraničních investorů, který stále stoupá. Bude tento trend pokračovat i v budoucnu?

Dnešní burza BVB (Bursa de Valori Bucuresti, resp. BSE, Bucharest Stock Exchange), byla založena v roce 1995. Naplno se však rozjela až po přelomu tisíciletí, především díky konsolidaci příslušné legislativy, stabilizaci ekonomiky a zklidnění politické situace v zemi. A je na co navazovat. Předválečná  rumunská burza s cennými papíry otevřená roku 1881, byla totiž až do počátku druhé světové války velmi úspěšnou institucí regionálního významu.

Rumunská burza velkým lákadlem
Zájem zahraničních investorů o investování na rumunské burze se rok od roku postupně zvyšuje. V seznamu obchodovaných akcií se najdou cenné papíry největších společností země, jako například cenné papíry Petromu, ropné společnosti vlastněné OMV, banky BRD, druhé největší banky vlastněné Societé Generale, Sicomedu, jenž patří Zentivě či Bank Transylvania.

Objem obchodovaných cenných papíru dosahuje průměrného ročního přírůstku 50 %. Tržní kapitalizace akcií všech obchodovaných společností přesáhla v říjnu tohoto roku 14 miliard EUR a průměrná hodnota denních obchodu mezi 10 až 12 miliony EUR se stává běžným jevem.

Nejslabší hráči odpadnou
Na bukurešťské burze je bohužel mnoho příliš malých a neefektivních obchodníku, kteří provádějí málo transakcí. Počet členů burzy (67 společností) je několikanásobně vetší než v jiných středoevropských zemích a je výsledkem porevolučních nadějí, které byly do tohoto trhu vkládány. Očekává, že příchod silných zahraničních hráčů po vstupu do EU zkoriguje počet zprostředkovatelů nejméně o jednu třetinu.

Dynamiku tohoto ozdravného procesu demonstruje i fakt, že před pěti lety bylo členů burzy 125, tedy dvojnásobek. Vysoké poplatky a nízká efektivita rumunských brokerů je nepochybně i hlavním důvodem, který jim brání v získání více klientu. Minimální kapitál pro vstup na burzu se podle typu obchodování pohybuje mezi 125.000 a 730.000 EUR.

Slabá efektivita rumunských brokerů
V říjnu 2005 dosáhla průměrná hodnota transakcí na BVB 7,93 milionu EUR a tuto hranici překročily obchody 19 společností (Capital Business 45, 2005). Ostatní velké středoevropské burzy v postkomunistických zemích, jako jsou Praha, Varšava a Budapešť, mají sice méně zprostředkovatelů, ovšem efektivnějších. Pro srovnání, ve stejném měsíci bylo ve Varšavě 30 společností, jež se dostali nad hodnotu 200 milionu EUR, v Maďarsku dosáhlo objemu většího než 140 milionu EUR 28 firem.

Na slabou efektivitu zprostředkovatelů poukazují i další čísla. Zatímco prvních pět společností na BVB dosáhlo letos v říjnu 34,05 % objemu veškerých transakcí, ve zmíněných středoevropských zemích podíl nejsilnějších pěti často blíží sedmdesátiprocentní hranici. Největší hráč Bukurešťské burzy, ING Securities, se podílel na říjnovém transakčním objemu burzy zhruba osmiprocentním podílem, zato velcí brokeři ostatních středoevropských burz jako Dom Maklerski Banku Handlowego, Patria Finance či Erste Bank Befektesi Magyarorszag ukusují z transakčních koláčů mateřských burz až dvacetiprocentní podíly.

Potenciál by byl, ale …
Rumunští brokeři se nicméně do budoucnosti dívají se značně vysokým očekáváním. Důvodem k jejich optimismu je především kontinuita růstu HDP, který se posledních letech drží kolem pěti až šesti procent, stoupající úroveň znalostí o fungování kapitálových trhů a emise akcií několika bank a energetických gigantů jako např. společnosti Transelectrica, banky CEC či Transgazu, očekávané v tomto roce. Někteří analytici se navíc domnívají, že akcie jsou stále ještě podhodnoceny, neboť díky nepříliš úspěšným počátečním létům prošel kapitálový trh pomalejším vývojem než v sousedních zemích. Index Bukurešťské burzy BET dosáhl 4. prosince loňského roku 6776 bodů a za poslední rok stoupnul téměř trojnásobně.

Dlouhodobý potenciál trhu sice zpochybňuje málokdo, důvod k opatrnosti však stále přetrvává. Tento postoj podporuje i nedávné rozvázaní spolupráce mezi Mezinárodním měnovým fondem a rumunskou vládou, které může vést k propadu cen akcií, stejně jako všudypřítomný ambiciózní optimismus, který pokřivuje skutečnou výpověďní hodnotu ekonomických informací.

Svérázný postoj k budoucnosti je nejviditelnější na trhu s nemovitostmi. Přehnaná očekávání zdejších majitelů budov a pozemků se odráží v nerealisticky vysokých cenách, přesahujících ceny v předních evropských městech vysoko nad rámec možností přirozeného vývoje zdejší ekonomiky, což v konečném důsledku proces rozvoje zpomaluje a poškozuje.

Kromě burzy BVB v zemi existuje paralelní trh s cennými papíry, REE, Rasdaq Electronic Exchange, který byl, podobně jako náš RM-Systém založen v roce 1996 kvůli podpoře porevolučního privatizačního programu, a kde je své akcie nabízí na 2000 emitentů. V současnosti probíhá slučování REE s BVB. Rumunsko má i svoji vlastní burzu s deriváty a opcemi, Sibiu Monetary, Financial and Commodities Exchange.

Autor článku

Tomáš Hes  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE