a
i v první polovině obchodní seance. Po počátečním hrozivém propadu se však nálada mezi investory prudce otočila, hlavní akciové indexy se odrazily ode dna a indexy Dow Jones a S&P dokázaly nakonec zaznamenat mírné zisky. Výprodej na začátku obchodování byl podpořen prohlášením druhého nejvýznamnějšího muže FEDu Donalda Kohna, který též vyjádřil znepokojení nad neutichající inflací. K negativní náladě na trhu do značné míry přispělo i rozhodnutí Evropské centrální banky o zvýšení klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 2.75%, ale i podobná rozhodnutí centrálních bank Turecka, Indie a Jižní Koree. Ke zvrácení klesajícího trendu v průběhu dne napomohla vyjádření představitelů ekonomického výboru kabinetu prezidenta Bushe, dle kterých by HDP v USA měl v roce 2006 růst tempem 3.6% ve srovnání s rychlostí hospodářského růstu v roce 2005 na úrovni 3.2% a inflace by měla být potlačena k úrovni 3% oproti 3.7% v minulém roce. Tato prohlášení společně s technickými faktory dopomohly hlavní akciovým indexům k vymazání obrovských ztrát z počátku obchodní seance. Index Dow Jones posílil o 0.07% na hodnotu 10938.82 bodů. S&P index vzrostl o 0.14% na 1257.93 bodů. Technologický Nasdaq se jako jediný nedokázal přehoupnout do zelených čísel, když ztratil 0.30% na 2145.32 bodů. Cena lehké ropy oslabila o 0.66% na hodnotu 70.35 USD za barel.
Evropská centrální banka dle očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 2.75%. V prohlášení k rozhodnutí o sazbách ECB potvrdila očekávání zesílení hospodářského růstu, jehož tempo by se v tomto roce mělo pohybovat v rozmezí 1.8-2.4% a příští rok pak v pásmu 1.3-2.3%. ECB v tomto roce předpokládá inflaci v rozmezí 2.1-2.5% a příští rok 1.6-2.8%. ECB se stále obává vyšší inflace, i když toto nebezpečí se mírně snížilo.
Celkové tržby řetězce rychlého občerstvení McDonald’s v květnu vzrostly o 6.2%. Srovnatelné tržby se zvýšily o 4.5%, když v USA došlo k nárůstu o 3.4%. Pozitivní dopad mělo mimo jiné i rozšíření otevíracích hodin, nové produkty a úspěch snídaňového menu.