Futures systémy usnadní derivátové obchodování

17.08.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Obchodování s komoditami je stále populárnější nejen ve světě, ale i v tuzemsku. Díky automatickému obchodnímu systému už nemusíte sedět hodiny u počítače a sledovat vývoj kurzů jednotlivých komodit.

Atraktivní obchody s ropou, zlatem, akciovými indexy nebo měnami již nejsou pouze záležitostí subjektů investujících milionové sumy, ale účastní se jich i drobní investoři. Chtějí tak využít výhod, které futures nabízí, jako např. možnost vydělávat na vzestupu i poklesu kurzu, vysoký pákový efekt nebo investiční příležitosti každou minutu.

Řada z nich přitom nemá čas trávit hodiny denně u počítače sledováním jednotlivých trhů nebo se učit technickou či fundamentální analýzu. Vhodným řešením pak mohou být automatické obchodní systémy, které představil jeden z nejvýznamnějších derivátových obchodníků v tuzemsku, společnost Colosseum.

O co konkrétně jde?
Automatický obchodní systém je skupina pevně daných pravidel otestovaných na historických datech, která jednoznačně určují, kdy vstoupit do trhu, jak omezit riziko a kdy pozici uzavřít. Většinou se jedná o počítačové programy založené na technické analýze (analýze grafů), které na základě dat z burzy určují, kdy nakoupit a prodat. Plně automaticky generují obchodní pokyny, které samy zadávají na burzu. Investor nemusí zasahovat do strategie nebo zadávat pokyny a nabízí se mu možnost obchodování na svém účtu v reálném čase monitorovat a systém kdykoliv ukončit. Z pohledu komfortu tak lze obchodní systém přirovnat např. k podílovému fondu.

Automatické systémy obchodující na futures trzích patří mezi tzv. alternativní investice, tedy investice do jiných instrumentů, než jsou akcie a dluhopisy. Tato forma investování je žádanou především díky orientaci na absolutní výnos. Obchodní systémy nejsou závislé na aktuálním vývoji trhu, jako například u akcií, protože mohou vydělávat v jakékoliv fázi hospodářského cyklu. Navíc mohou sledovat vývoj řady navzájem nekorelovaných aktiv, což jim umožňuje účinně diverzifikovat rizika.

Bližší informace o automatických obchodních systémech naleznete na stránce těchto stránkách.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE