Chystá se burzovní spolupráce s Vietnamem

02.10.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Pražská burza a její vietnamský protějšek uzavřely dohodu o spolupráci, která umožní jak výměnu informací o vývoji kapitálových trhu v obou zemích a jejich emitentech, tak i rozvoj nových produktů obchodování.

Zástupci české a vietnamské burzy dnes v Hočiminově městě podepsali dohodu, ve které se obě strany zavázaly ke spolupráci. Na smlouvě se objeví podpisy nejvyšších představitelů obou institucí. Za vietnamskou stranu je to Tran Dac Sinh, generální ředitel Ho Chi Minh City Securities Trading Center, českou stranu zastupuje předseda burzovní komory a generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Výměna kapitálových znalostí
Předmětem dohody je jednak výměna informací o vývoji kapitálových trhů v obou zemích a o emitentech, kteří na nich působí, ale také rozvoj nových produktů obchodování, například derivátů odvozených z nově vytvořených indexů. Nový trh derivátů na pražské burze pak představuje příležitost, jak nabídku investorům obohatit o deriváty na indexy vietnamských i dalších asijských trhů. Pražská burza také nabídla svým vietnamským partnerům, že pro ně bude zprostředkovávat informace o aktuálním vývoji regulace burzovních trhů v Evropské unii.

„Vietnamský trh představuje pro členy burzy zajímavý region,“ komentuje tento krok šéf pražské burzy Petr Koblic. „Burza v Hočiminově městě, tak jak dnes funguje, není nepodobná kapitálovému trhu, jak jsme jej znali v České republice počátkem devadesátých let. Na trhu je mnoho emisí, ale jen menší objemy obchodů, převážně v blocích. Je zřejmé, že české zkušenosti s rozvojem burzovního obchodování v transformující se ekonomice mohou být pro naše vietnamské partnery užitečné,“ dodává Koblic.

Součást prezidentské návštěvy
Zástupci pražské burzy jsou ve Vietnamu spolu s delegací podnikatelské mise doprovázející prezidenta republiky při jeho státní návštěvě asijských zemí. „Ceníme si možnosti zúčastnit se této mise,“ říká Petr Koblic. „Rozvoj kontaktů mezi českými podnikateli a jejich zahraničními partnery je po všech stránkách prospěšný, proto je třeba ocenit, že prezident republiky při svých zahraničních cestách navazování takových vztahů podporuje.“

Zdroj: Tisková zpráva BCPP

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE