Novinka na BCPP: Certifikáty na index

03.10.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Pražská burza přichází s novým finančním instrumentem. Počínaje zítřkem bude na burze zahájeno obchodování s dvěma emisemi investičních certifikátů, prvními svého druhu na pražském burzovním trhu.

Největší organizátor trhu s cennými papíry v České republice, Burza cenných papírů Praha, přichází s dalším finančním nástrojem, když zítra (4. října 2006) zahájí obchodování s dvěma emisemi investičních certifikátů. Díky těmto indexovým certifikátům se tak otvírají nové možnosti pro všechny investory. Obchodování bude probíhat na oficiálním volném trhu burzy.

RB emitentem i tvůrcem
Emitentem těchto finančních instrumentů je Raiffeisen Centrobank AG a na volný trh je uvádí člen burzy Reiffeisenbank, a.s., který bude působit i v roli specialisty, tedy jakési obdoby tvůrce trhu. Burzovní výbor pro burzovní obchody stanovil pro obchodování s investičními certifikáty obecné parametry a následující konkrétní standardní podmínky:

Parametry CTX AT0000454186 CECEXT AT0000A00M07
Standardní množství (v ks) 200 ks 200 ks
Max. dovolené rozpětí kotace (spread) 8 Kč 12 Kč

SPADové a východoevropské zastoupení
Báze indexu CTX je tvořena 8 českými emisemi akcií. S výjimkou ORCO do ní vstupují všechny tituly, které najdeme i ve SPADu, tj. CETV, ČEZ, Erste Bank, Komerční banka, Philip Morris ČR, Telefonica O2 C.R., Unipetrol a Zentiva.

Báze indexu CECExt je tvořena 45 likvidními emisemi akcií, které jsou obchodovány na burzách východní Evropy, jako např. Bukurešť, Budapešť, Ljubljana, Praha, Sofie, Waršava nebo Záhřeb.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE