Co dělat, když chci investovat v zahraniční měně?

31.10.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Stále více Čechů míří za výdělkem do zahraničí. Po návratu zpět vyvstává otázka, co s vydělanými penězi. Směnit na koruny? Nebo investovat do nástrojů v cizí měně? Jaké jsou vůbec možnosti?

Česání ovoce, práce v kuchyni, pomocné práce na stavbě. To jsou jen některé z náplní práce Čechů, kteří se rozhodli na pár měsíců nebo let zkusit zahraniční angažmá. Vidina vysokých výdělků láká tisíce především mladých lidí. Konečnou destinací nejčastěji bývá Amerika, Velká Británie nebo státy Evropy. Přestože v tamních podmínkách lidé pracují mnohdy za minimální mzdu, tvrdost měny zaručuje, že si po návratu zpět do vlasti přivezou pěknou sumičku.

A co si s těžce vydělanými valutami počít? Základní možností je jejich směna na české koruny. Pokud je však nutně nepotřebujete na koupi bytu či jinou větší investici, i cizí měna se dá rozumně zhodnotit. Jen těžko budete zřejmě nacházet uplatnění pro marocký dirham, ovšem dolarových nebo eurových investičních nástrojů je spousta.

Bankovní produkty
Stejně jako u české měny, i tu zahraniční máte možnost vložit na bankovní účet. Devizové účty zřizují banky zpravidla zdarma. Poplatek za jejich vedení se příliš neliší od korunových běžných účtů. Ovšem zhodnocení je díky nízkým úrokům minimální.

Přijatelnější, alespoň z pohledu zhodnocení, jsou cizoměnné spořicí účty a termínované vklady. I ty fungují stejně jako jejich český ekvivalent. Výše úrokové sazby se odvíjí od objemu vložených prostředků, době uložení a výpovědní lhůtě.

Zajímá-li vás, jakou částku dostanete, vložíte-li své volné finanční prostředky do těchto produktů, využijte náš kalkulátor termínovaných vkladů.

Investiční produkty
Pokud jste ochotni podstoupit vyšší riziko, nabízí se řada výnosnějších investičních nástrojů. Globalizace pronikla i do oblasti investování, a tak není třeba soustředit se pouze na tuzemské produkty. V současnosti již není problém např. kolektivně investovat do jihoamerických či jiných exotických podílových fondů nebo nakoupit akcie zahraničního subjektu obchodovaného na některé ze světových burz. A to nemluvě o certifikátech, warrantech, komoditách a mnoha jiných investičních nástrojích v cizí měně.

Zkušený investor jistě ví, do čeho a v jaké měně chce investovat. A sám se rozhodne, zda tak učiní na vlastní pěst nebo prostřednictvím některého z obchodníků. Ti méně zkušení a nováčci by neměli nic uspěchat a nejprve se poradit s odborníky.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE