Souhrn 28. 11. na světových trzích

29.11.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie v úterý mírně posilovaly, pokles z pondělního dne se zastavil     Americké akciové trhy se v úterý stabilizovaly a hlavní akciové indexy zaznamenaly mírné zisky. Nedošlo tak k pokračování poklesu...

a ... z pondělního dne, čehož se býci nejvíce obávaly a všechno zatím nasvědčuje tomu, že pondělní propad byl pouze korekcí delší dobu trvajícího silného vzestupného trendu. Pozornost investorů se soustředila na zveřejnění ekonomických dat a na řeč předsedy FEDu Bena Bernankeho. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v říjnu klesly nejvíce za posledních 6 let, nicméně slabá data se do značné míry očekávala. Ani pokles spotřebitelské důvěry investory příliš nepotěšil. Ne příliš lichotivé výsledky však byly kompenzovány relativně dobrou zprávou z oblasti prodeje exitujících domů, které poprvé od února tohoto roku vzrostly. Bernanke ve svém projevu v Londýně vyjádřil obavy z inflace, ale zároveň dodal, že očekává její pokles v průběhu nadcházejícího ochlazení americké ekonomiky. V průběhu úterního obchodování se dařilo zejména akciím energetických společností, když cena ropy pokračovala v růstu. Mohutné ztráty z pondělního dne částečně vymazaly i některé technologické společnosti. Velmi dobře si vedly např. producent komunikačních technologie Cisco Systems či počítačová společnost Apple Computers. Index Dow Jones nakonec posílil o 0.12% na hodnotu 12136.45 bodů. S&P index se zvýšil o 0.35% a uzavíral na úrovni 1386.72 bodů. Zisk zaznamenal i technologický Nasdaq, když přidal 0.28% na 2412.61 bodů. Cena ropy opět posílila, když uzavírala o 1.11% výše na úrovni 60.99 USD za barel.

 

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v USA v říjnu snížily o 8.3% oproti růstu o 8.7% v září, zatímco ekonomové očekávali jejich pokles jen o 5.0%. Zakázky tak zaznamenaly největší propad od července 2000. Růst aktivity průmyslu stále pokračuje, nicméně již zřetelně dochází k jeho zpomalování. Slabší výsledky signalizují pokles růstu investičních výdajů společností v nadcházejícím čtvrtletí.

 

Index spotřebitelské důvěry v USA v listopadu klesl na 102.9 ve srovnání s 105.1 v říjnu, přičemž analytici odhadovali dokonce jeho růst na 106.0. Snížil se jak index současných podmínek, tak index očekávání. Důvěra spotřebitelů se nicméně v posledních několika letech drží na stabilní úrovni. Prodeje existujících domů v USA v říjnu vzrostly o 0.5%, zatímco trh očekával jejich pokles. Meziroční vyjádření však stále ukazuje na probíhající recesy na americkém trhu s bydlením, což potvrzují i ostatní ekonomické indikátory z této oblasti. Slabší trh s nemovitostmi lze s nejvyšší pravděpodobností očekávat i v příštím roce.

 

Finský producent mobilních telefonů Nokia snížil výhled své celkové provozní marže pro příští jeden až dva roky ze 17% na 15%. Společnost tento svůj odhad odůvodňuje rozšiřováním působnosti na poli mobilní infrastruktury prostřednictvím společnosti Nokia Siemens Network. Nokia rovněž nepatrně snížila výhled provozní marže z výroby mobilních telefonů z rozmezí 17-18% na 17%. Společnost dále plánuje, že již v celém roce 2007 by měla dosáhnout prodeje 3 mld. mobilních telefonů. Celosvětově by pak měl prodej telefonů v roce 2006 vzrůst o 10%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE