Od zítřka na burze už i s ECM

06.12.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Počínaje zítřkem se rozroste počet SPADových titulů o další cenných papír. Na pražské burze totiž bude spuštěno obchodování s akciemi developerské a investiční společnosti ECM Real Estate Investments.

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic včera rozhodl o termínu zahájení podmíněného obchodování s novou emisí akcií společnosti ECM Real Estate Investments A.G, která je významným hráčem na poli developerství působícím v zemích střední a východní Evropy. Stalo se tak na základě žádosti, kterou podal emitentem pověřený člen burzy, společnost HVB Bank Czech Republic a datum prvního obchodního dne bylo stanoveno na zítřek, tj. 7. prosince 2006.

ECM lákadlem pro investory
Pražská burza se tak rozroste o další zajímavý titul, o který je již v současnosti ze strany investorů solidní zájem. Podle agentury Reuters chce ECM z upsání 1,275 milionu akcií získat nejméně 60 milionů eur s tím, že maximální cena je stanovena na 55 eur za akcii. K prodeji je připraveno dalších 127.500 nových akcií pro případ silné poptávky a v nabídce je též 315.000 existujících akcií, jež vlastní generální ředitel Milan Janků.

Parametry emise
Od zítřka bude zahájeno podmíněné obchodování, kdy bude možné uzavřít obchody jak v rámci segmentu SPAD, tak i v rámci automatických obchodů. Podle včerejší tiskové zprávy by začátkem příštího týdne měla být emise převedena do standardního režimu. Výbor pro burzovní obchody schválil parametry SPADové emise společnosti ECM. Standardní množství jednoho balíku akcií (lot) byl stanoven na 500 kusů a maximální povolené rozpětí kotace (spread) na 10 Kč.

Anglická inspirace
Umožnit tzv. podmíněné obchodování dovolují Burzovní pravidla. Obchody v podmíněném režimu obchodování jsou burzou garantovány, nicméně k vypořádání těchto obchodů dojde nejdříve v den zahájení oficiálního obchodování. „Podmíněné obchodování je servis burzy, který umožňuje úspěšným nabyvatelům akcií v rámci procesu IPO začít okamžitě obchodovat s předmětnou emisí, aniž by museli čekat na samotné vydání cenných papírů, což je u úspěšných IPO pouze ryze technická záležitost. Tento způsob funguje standardně na většině evropských trhů a naše burza se nechala inspirovat burzou v Londýně“ vysvětluje Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Přestože ve světě nejde o nic neobvyklého, v tuzemských podmínkách jde o novinku. To potvrzují i slova Josefa Stoulila ze společnosti Afin Brokers: „Jedná se o běžný postup, na naší burze zatím neuplatněný a tento trh se jmenuje when-issued market (WI). Majitelé, resp. nabyvatelé akcií ECM v IPO (tedy v primární aukci) mohou začít s akciemi obchodovat již zítra. Ovšem vlastní sekundární trading na BCPP začíná oficiálně až 11.12.2006.“

S akciemi přichází i warranty
Kromě akcií vydala ECM rovněž 1,728 milionu warrantů převoditelných na akcie, které rozředí hodnotu firmy na akcii. I v tomto případě o parametrech emise rozhodoval výbor pro burzovní obchody. Standardní množství (lot) bylo stanoveno na 100 kusů a maximální povolené rozpětí kotace (spread) na 35 Kč. Zahájení obchodování s emisí warrantů na volném trhu burzy je naplánováno na 11. prosince 2006.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE