ČEZ součástí polského indexu

15.12.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Energetická společnost zaznamenává další úspěch. Její akcie vstupují do elitního polského indexu WIG20, který zahrnuje největší a nejvíce obchodované akcie varšavské burzy a je podkladovým aktivem pro futures kontrakty.

Před několika týdny, přesně 25. října letošního roku, vstoupily akcie společnosti ČEZ na hlavní trh varšavské burzy a hned v prvních dnech obchodování zaznamenal ze strany investorů obrovský zájem. Raketový byl zejména nástup, kdy za první tři hodiny obchodování se prodaly cenné papíry za 215 milionů polských zlotých (přes 1,5 miliardy korun). To však není jediný úspěch. Další se dostavil o několik týdnů později.

Energie na úkor hotelů
Počínaje dneškem se akcie tuzemského energetického lídra stávají součástí prestižního indexu WIG20. Od pondělí 18. prosince se tak již výsledky obchodování s akciemi ČEZ v úrovni indexu přímo projeví. V elitním indexu nahradí akcie ČEZu cenné papíry provozovatele hotelů, společnost ORBIS. Zmíněný index zahrnuje největší a nejvíce obchodované akcie varšavské burzy a je podkladovým aktivem pro futures kontrakty. V seznamu dvaceti nejobchodovanějších titulů zaujme energetický gigant čtrnáctou příčku s váhou 2,23 %.

Prostor pro penzijní fondy
Vstup akcií ČEZ na hlavní trh varšavské burzy přivítaly zejména polské penzijní fondy, kterým se otevřela možnost začít nakupovat tento titul v daleko větším měřítku. Polská opatření jim totiž regulatorně omezují mimopolské investice.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE