ČNB odebrala licenci společnosti Afin Brokers

19.12.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Česká národní banka včera odňala povolení k činnosti jednomu z významných obchodníků s cennými papíry. Společnost Afin Brokers tak nesmí nadále poskytovat své služby. Jaké byly důvody tohoto kroku?

Od včerejška nesmí společnost Afin Brokers poskytovat investiční služby a je povinna vydat zákazníkům jejich majetek. Vykonavatel dohledu nad finančním trhem (a tedy i trhem kapitálovým), Česká národní banka, totiž tomuto obchodníkovi odebrala licenci a nařídila vydat klientům jejich zákaznický majetek. Jaké byly důvody tohoto kroku vysvětluje mluvčí Pavlína Bolfová v tiskové zprávě ČNB.

Proč ČNB odňala společnosti AFIN BROKERS povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry?
ČNB na základě své vlastní dohledové činnosti identifikovala řadu závažných nedostatků v činnosti tohoto obchodníka. Šlo především o hrubé porušování pravidel jednání ve vztahu k zákazníkům a nedostatečnou evidenci majetku zákazníků.

Co odnětí povolení k poskytování investičních služeb pro obchodníka s cennými papíry a jeho zákazníky znamená?
Obchodník s cennými papíry nesmí ode dne odnětí povolení poskytovat investiční služby a je povinen vydat zákazníkům zákaznický majetek. Jedná-li se o nebankovního obchodníka (jako v případě AFIN BROKERS), může tento pouze vypořádávat své pohledávky a závazky z poskytnutých investičních služeb.

Co musí klient udělat, aby obdržel vypořádání?
Obchodník s cennými papíry je povinen vypořádat své pohledávky a závazky z poskytnutých investičních služeb i bez vyzvání. ČNB ovšem zákazníkům doporučuje obchodníka kontaktovat a domluvit se s ním na způsobu vypořádání závazků. Existuje totiž několik možností, jak obchodník může své pohledávky a závazky z poskytnutých investičních služeb vypořádat, např. uzavření otevřených pozic, převedení investičních nástrojů zákazníků k jinému obchodníkovi s cennými papíry, různé způsoby zaslání peněžních prostředků, a vypořádání by proto mělo být záležitostí dohody mezi obchodníkem a zákazníkem. Pro obchodníka platí, že i při vypořádání pohledávek a závazků z poskytnutých investičních služeb je povinen jednat kvalifikovaně, čestně a spravedlivě v nejlepším zájmu zákazníků.

Vykonává ČNB nad společností, již odňala povolení k činnosti obchodníka s cennými papíry stále dohled?
Ano, do vypořádání pohledávek a závazků z poskytnutých investičních služeb se společnost považuje za obchodníka s cennými papíry.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE